Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel priznala probleme u formiranju koalicije


Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je danas postojanje "dubokih razlika" između njenih konzervativaca, liberala i zelenih koji pokušavaju da postignu kompromis i formiraju vladu, jer ako do toga ne dođe, mogući su novi izbori.

"Ima razlika, dubokih razlika (...) to je težak posao, veoma komplikovan posao. Mislim da možemo da uspemo i ja imam volju iako je teško", rekla je Merkel novinarima pred početak današnje, poslednje runde pregovora, gotovo dva meseca posle izbora na kojima niko nije osvojio dovoljnu većinu.

Posle nekoliko nedelja pregovora iza zatvorenih vrata, obeleženih nesuglasicama i međusobnim napadima u javnosti, Merkelini demohrišćani (CDU), njihovi saveznici iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), liberali iz FDP i Zeleni nisu postigli dogovor ni o jednoj od najspornijih tema. Bez obzira da li se radi o fiskalnoj politici, reformi Evropske unije, klimatskim ciljevima ili migrantskoj politici, partije zastupaju dijametralno suprotne stavove.

Merkel, koja želi četvrti kancelarski mandat, postavila je današnji datum kao rok za preliminarne pregovore o načelnom sporazumuo formiranju vlade.

Ako u tome uspe, a razgovori bi mogli da potraju do duboko u noć, počeće pregovori o koalicionom sporazumu s ciljem sastavljanja vlade i formiranja njenog programa do kraja godine.

U slučaju neuspeha, i nedostatka alternativne većine u Bundestagu, moguće je da budu raspisani nov izbori. U tom slučaju, nije sasvim izvesno da bi Merkel ostala na čelu konzervativaca, piše Frans pres.

XS
SM
MD
LG