Dostupni linkovi

Broj žrtava 2016. manji, 'uznemirujući trendovi' širenja terorizma


Militanti drže zastavu Islamske države Iraka i Levanta
Militanti drže zastavu Islamske države Iraka i Levanta

Broj žrtava ekstremističkih napada opao je drugu godinu zaredom 2016. godine, ali je pogođen veći broj zemalja, podaci su Globalnog indeksa terorizma (GTI), koji izdaje australijski Institut za ekonomiju i mir.

U izvještaju se navodi da su prošle godine poginule 25.673 osobe u terorističkim napadima, što je manje za 22 posto u odnosu na 2014. godinu.

Značajan pad primijećen je u Siriji, Pakistanu i Avganistanu.

Međutim, u najmanje 77 zemalja zabilježen je najmanje jedan napad, što je više nego u bilo kom trenutku u posljednjih 17 godina, koliko postoji globalna baza podataka o terorizmu.

GTI navodi da je manji broj žrtava "glavni pozitivni nalaz" i "prekretnica u borbi protiv radikalnog islamskog ekstremizma".

Najveći napredak registrovan je u Nigeriji, gdje je broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju grupi "Boko haram" pao za 80 posto prošle godine.

Međutim, broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL) povećan je skoro za polovinu 2016. godine, a najveći porast, za 40 posto, zabilježen je u Iraku.

GTI ukazuje na "uznemirujuće trendove" u širenju terorizma na svijetu.

Autori upozoravaju na borce IDIL-a iz Sirije i Iraka koji će se pridružiti novim radikalnim grupama u drugim zemljama.

U Avganistanu, prošla godina je obilježena kao "složena" nakon što su talibani smanjili broj napada na civile, ali pojačali sukobe sa vladinim snagama.

U Evropi i drugim razvijenim zemljama, 2016. je bila je najsmrtonosnija za terorizam od 1988. isključujući napade 11. septembra 2001. godine.

GTI krivi IDIL za stalne napade, sa 75 posto smrtnih slučajeva u vezi sa terorizmom u ovim zemljama koji su povezani ili inspirisani ovom organizacijom od 2014. godine.

"Primjećen je generalni prelaz ka jednostavnijim napadima na netradicionalne i mekše civilne mete", kažu autori.

U istraživanju se navodi da moć IDIL-a slabi, što je, takođe, dovelo do pada broja smrtnih slučajeva u prvoj polovini 2017. godine.

XS
SM
MD
LG