Dostupni linkovi

IAEA: Iran poštuje obaveze iz nuklearnog sporazuma


Atomsko postrojenje Isfahan, Iran

Iran poštuje obavze iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa velikim silama 2015. godine, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom tromesečnom izveštaju objavljenom danas.

Ta agencija UN potvrđuje u svom izveštaju da Teheran nije obogaćivao uranijum do nedozvoljenih nivoa niti stvarao nelegalna skladišta slabo obogaćenog uranijuma ili teške vode.

Predsednik SAD Donald Tramp je prošlog meseca sporazum Irana sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom, Kinom i EU nazvao "najgorim sporazumom ikad" i odbio da potvrdi da se Teheran ponaša u skladu sa odredbama zajedničkog plana rada, smatrajući da se njim samo na kratko onemugućuje Iranu da dođe do atomskog oružja.

Trampov postupak nije isključio SAD iz tog plana, ali je izazvao zabrinutost za održivost sporazuma.

Rojters navodi da ukoliko Kongres SAD odobri uvođenje novih sankcija Iranu, postupak Vašingtona će se smatrati kršenjem sporazuma i verovatno će zajednički plan biti prekinut, što su druge strane potpisnice osudile.

Teheran je sporazumom iz 2015. godine pristao na ograničavanje nuklearnog programa u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija, koje su naškodile iranskoj ekonomiji, a inspektori UN za nuklearnu energiju su u više navrata potvrdili privrženost Irana ključnim delovima sporazuma.

XS
SM
MD
LG