Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Babiš protiv referenduma o izlasku Češke iz EU


Andrej Babiš, najozbiljniji kandidat za češkog premijera

Budući češki premijer, lider stranke ANO, Andrej Babiš izjavio je da se protivi referendumu o izlasku Češke iz Evropske unije ali da Evropa mora da se menja i ne izmišlja više „budalaštine” kao što su izbegličke kvote ili zabrana oružja.

Tajkun prehrambene i hemijske industrije, drugi najbogatiji Čeh, vodi pregovore sa ostalih osam stranaka koje su na prošlomesečnim izborima ušle u parlament da obezbedi podršku za manjinsku vladu liberalne ANO. Ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija tu podršku manjinskoj vladi uslovljavaju usvajanjem zakona o opštem referendumu, koji Češka nema, a sa ciljem da se raspiše referendum i Češka izadje iz EU.

"Mi smo protiv referenduma o izlasku iz EU, ali moramo da nastojimo da se EU reformiše i ne izmišlja budlaštine kao što su kvote ili ograničavanje posedovanja oružja", kazao je češkom listu Pravo Babiš.

Budući češki premijer u nekoliko razgovora za svetske medije, nakon izbora, nastojao je da skine etiketu populiste i evroskeptika i naglasi da podržava članstvo Češke u EU, jer je to, kako je ponavljao "sjajan projekt", zahvaljujući kome Evropa umesto krvavih ratova ima mir i blagostanje.

Dosadašnji ministar odbrane, verovatni šef češke diplomatije u Babišovoj novoj vladi, Martin Stropnjicki izjavio je da referendum jeste dobar instrument ali da ne bi trebalo da ugrožava osnovni smer i postojanje države.

"Moraju da budu jasno postavljene granice za šta može da se referendum iskoristi. Britanski referendum bi trebalo za nas da bude lekcija. Jako je važno kakve referendum ima parametre", rekao je Stropnjicki.

Predsednik Češke Miloš Zeman podržava referendum generalno a takodje i eventualni o izlasku Češke iz EU, ali zato da na njemu Česi izglasaju ostanak u Uniji, za šta bi, kako je mnogo puta ponavaljao, glasao i on sam, jer bi bila “glupost” da Češka napusti EU.

XS
SM
MD
LG