Dostupni linkovi

Stranci napuštaju Liban po nalogu svojih vlada


Desetine građana arapskih zemalja Zaliva počele su danas da napuštaju Liban, što su im njihove vlade naredile jer je predsednik te mediteranske zemlje pozvao premijera koji je misteriozno ostavku objavio u saudijskoj prestonici Rijadu, pozvao da se vrati u Bejrut.

Muškarci, žene i deca iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina odlaze iz Libana preko Međunarodnog aerodroma Rafik Hairiri u Bejrutu, pošto su te države i Ujedinjeni Arapski Emirati naredili građanima da ga napuste.

Taj potez je prva konkrektna akcija protiv Libana od kako je saudijska vlada zapretila Bejrutu.

Jedan libanski zvaničnik ocenio za agenciju AP da je "neprihvatljiv" način na koji je premijer Saad Hariri podneo ostavku.

To je libanski predsednik Mišelu Aun danas u predsedničkoj palati preneo saudijskom otpravniku poslova u Bejrutu Validu al-Bukariju.

Hariri je šokirao svoju zemlju prošle subotu, kada je u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije rekao da podnosi ostavku.

Taj neočekivan potez je doveo do haosa u Libanu i glasina da Saudijska Arabija drži Haririja protiv njegove volje.

Predsednik Libana je odbio da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati u zemlju i ne objasni okolnosti svoje odluke da se prouče nakon godinu dana koliko je trajala koaliciona vlada.

Aun se sastao sa stranim ambasadorima uključujui Al-Bukarija da razgovora o ostavci i narednim koracima.

Zvaničnik u kabinetu predsednika Francuske Emanuela Makrona je rekao da je Hariri obavestio strane ambasadore da nije zatočenik Saudijske Arbije gde je ostao posle podnošenja ostavke.

Francuski i američki ambasadori u toj zemlji sastali su se s Haririjem koji je rekao da on nije zatvorenik i da je to isto rekao saudijski princ prestolonaslednik, izjavio je taj Makronov zvaničnik.

Makron je sinoć bio u izmenadnoj poseti Sazdijskoj Arabiji i s princom-prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom razgovarao o rastućim tenzijama između te kraljevine i Libana, bivšeg francuskog protektorata.

Zvaničnik je rekao da Hariri nije tražio da vidi Makrona i da francuski zvaničnici nemaju nikakve specifične signale da je život libanskog premijera u opasnosti.

Prethodno je šef francuske diplomatije Žan-Iv Drijan izjavio za Radio Evropu-1 da Haririja ne drže kao zatočenika "prema saznanju" Francuske, kako je rekao.

On je takođe pomenuo da je Hariri početkom ove nedelje putovao iz Saudijske Arabije u Ujedinjene Arapske Emirate.

Hariri je na dan ostavke osudio Iran i proiranski Hezbolah da se mešaju u region.

Saudijska Arabija smatra Hezbolah produženom rukom Irana u vreme sve većeg rivalstva između dve regionalne sunitske i šiitske sile.

Rijad traži da nova libanska Vlada bude bez Hezbolaha.

U međuvremenu i Haririjeva partija traži da se on odmah vrati kući, što nagoveštava da smatraju da ga Saudijci ipak drže protiv njegove volje.

XS
SM
MD
LG