Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U pregovorima o Bregzitu i dalje bez pomaka


Britanski i EU pregovarači Dejvid Dejvis i Mišel Barnije

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije rekao je danas da nisu donete nikakve važne odluke tokom poslednje runde pregovora dve srane, i upozorio da je potreban napredak u naredne dve nedelje da bi se razgovori pomerili ka ključnim pitanjima kao što je trgovina.

Barnije je rekao da su tokom dvodnevnih pregovora produbljene kompleksne teme razlaza, kao što je koliko Britanija treba da plati Uniji pre odlaska i kako treba da funkcioniše granica sa Irskom, kada Britanija i formalno izađe iz Unije.

Barnije je rekao da je ostvaren određen napredak oko pitanja prava građana na uzajamnim teritorijama ali je dodao da i dalje ostaju teškoće.

Barnije je rekao da je neophodno da se obećanja koje je britanska premijerka Tereza Mej dala da će Britanija platiti svoje finansijske obaveze pre nego što izađe iz EU pretvore u konkretne obaveze.

Glavni evropski pregovarač rekao je da je potrebno da se napredak vidi u naredne dve nedelje o pitanjima razlaza da bi dve strane mogle da počnu da razgovaraju o trgovini u decembru. To je tema koju Britanija želi što pre da pokrene.

Sporna pitanja su cena koju Britanija treba da plati za odlazak, prava građana EU koji žive u Britaniji kao i britanskih na starom kontinentu, te granica između Severne Irske i Republike Irske, podseća Rojters.

U EU smatraju da Britanija duguje oko 60 milijardi evra, dok zvanični London nije spreman da u ovom trenutku pominje brojke.

Britanski pregovarač Dejvid Dejvis je kazao da je napravljen značajan pomak u tehičkom smislu te da su sada potrebne političke odluke da bi se krenulo napred.

“Ujedinjeno kraljevstvo će poštovati obaveze koje je preuzelo tokom svog članstva”, dodao je Dejvis.

Britanija je pod snažnim pritiskom poslovne zajednice da precizira trgovinske odnose sa EU nakon Bregzita.

Pojedine finansijske institucije su počele da prebacuju sedište svojih operacija na stari kontinent kako bi sačuvali potpuni pristup jedinstvenom tržištu EU sa 450 miliona stanovnika. Takvu odluku razmatraju i proizvođači automobila i farmaceutske kompanije bazirane u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG