Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Matoši: Lažna srpska poternica protiv Haradinaja podriva dijalog


Kosovske vlasti su optužile Srbiju da podriva dijalog odbijanjem da povuče međunarodnu poternicu za hapšenjem premijera Ramuša Haradinaja.

“Pravljenje lista i optuživanje ljudi sa lažnim optužbama pripada mračnim vremenima države Srbije pod Slobodanom Miloševićem”, kazao je Haljil Matoši, politički savetnik kosovskog premijera.

“To ne doprinosi dijalogu Kosova i Srbije kao dve suverene i susedske države, kao i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, dodao je Matoši.

Tenzije između Srbije i Kosova su pojačanje početkom ove godine nakon što je Haradinaj - jedan od bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova koji je u septembru izabran za premijera – uhapšem u Francuskoj po poternici koju je izdala Srbija. On je oslobođen nakon što je francuski sud odbacio zahtev zvaničnog Beograda za njegovim izručenjem.

Zapadni zvaničnici, koji su stacionirani u Prištini, kao i lokalni bezbednosni zvaničnici, pribojavaju se da bi Haradinaj mobao biti uhapšen tokom zvaničnih poseta inostranstvu, ako Srbija ne povuče poternicu, prenosi Rojters.

Poseta Briselu sledeće sedmice, što će biti njegov drugi odlazak u inostranstvo kao premijera, biće test.

Vlasti u Srbiji su saopštile u septembru da poternica protiv Haradinaja ostaje na snazi.

XS
SM
MD
LG