Dostupni linkovi

Nove američke sankcije Venecueli


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro

Američke vlasti saopštile su večeras da će uvesti novi paket sankcija Venecueli, protiv deset zvaničnika optuženih za podrivanje izbornog procesa u zemlji, cenzuru medija i korupciju.

"SAD ne mogu a da ne reaguju dok režim predsednika (Nikolasa) Madura nastavlja da uništava demokratski poredak i prosperitet Venecuele", izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Na spisku novih sankcija se nalaze, između ostalih, potpredsednica Sandra Oblitaz Ruza, ambasador u Italiji Hulijan Izajaz Rodriges Dijas i ministar kulture Ernesto Emilio Viljegaz Polhak.

Mnučin je rekao da je odluka o novim sankcijama doneta posle izbora u Venecueli koji su, prema njegovim rečima, "obeleženi brojnim nepravilnostima koje sugerišu da je došlo do izborne krađe".

SAD su prve sankcije uvele 31. jula, dok je Bela kuća 25. avgusta saopštila da uvodi dodatne finansijske sankcije Venecueli, među kojima i zabranu kupovine novih obveznica koje izdaje vlada Venecuele ili njena nacionalna naftna kompanija PDVSA.

Duboka politička i ekonomska kriza mesecima potresa Venecuelu, podeljenu između Madurovih pristalica i liberalne opozicije koja zahteva vanredne predsedničke izbore i organizuje proteste koje snage bezbednosti guše silom.

Vašington je tada ocenio kao "neprihvatiljive" mere predsednika Madura koji je okarakterisan kao "diktator".

XS
SM
MD
LG