Dostupni linkovi

Rijad konfiskuje imovinu uhapšenih zvaničnika


Saudijski prestolonaslenik Mohamad bin Salman naložio borbu protiv korupcije
Saudijski prestolonaslenik Mohamad bin Salman naložio borbu protiv korupcije

Saudijska Arabaija će konfiskovati imovinu u inostranstvu nekoliko desetina visokih zvaničnika i biznismena koji su uhapšeni kao deo kampanje borbe protiv korupcije.

Međutim, iskustvo druge dve arapske države – Egipat i Tunis - koje su pokušale da povrate ukradeni novac, pokazuju da se zvanični Rijad može suočiti sa višegodišnjom pravnom i diplomatskom borbom te da uspeh nije zagarantovan, prenosi Rojters.

Komitet za borbu protiv korupcije po čijem nalogu su prošlog vikenda uhapšeni prinčevi, tajkuni i ministri, ovlašćen je kraljevim dekretrom da preduzme “bilo koje mere koje smatra nužnim” u cilju oduzimanja kompanija, fondova i druge imovine bez čekanja na rezultat istrage.

Nadgledanje ofšor poslovanja je već počelo u zemljama Zaliva.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata i druga regulatorna tela zatražila su od banaka i fiansijskih institucija da obezbede informacije o računima 19 saudijskih građana, rekli su izvori iz banaka za Rojters.

Komitet u Rijadu nije obelodanio detalje o optužbama protiv uhapšenih, ali saudijski zvaničnici ističu da je reč o pranju novca, podmićivanju, iznudama i zloupotrebi javnih funkcija za ličnu dobit.

Britanska agencija navodi da je već zamrznuto 1700 računa saudijskih građana. Komora za trgovinu i industriju procenjuje da, ako se povrati sva nelegalno stečena imovina, njena vrednost iznositi oko 800 milijardi dolara.

Veruje se da većina imovina nalazi na ofšor računima, zatim u nekretninama u inostranstvu i drugim vrstama investicija.

Većina uhapšenih ima i svoje avione.

Prema studiji američkog Biroa za ekonomska istraživanja – u poreskim rajevima nalazi se bogatstvo u vrednosti od 55 odsto nacionalnog društvenog proizvoda – oko 300 milijardi dolara.

Međutim, Egipat i Tunis su se suočili sa velikim problemima u sličnom pokušaju da vrate imovina koju su mogli da zamrznu za samo nekoliko meseci ali njen povraćaj može potrajati godinama.

Tako Kairo neuspešno pokušava da iz britanskih banaka povrati 111 miliona dolara koji pripadaju porodici svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka.

Britanski zvanični ističu da prema zakonu Egipćani moraju da predoče sudsku presudu kojom se potvrđuje da je reč o nelegalno stečenom novcu.

XS
SM
MD
LG