Dostupni linkovi

Guterres: Dijalog Prištine i Beograda zahtijeva čvrstu posvećenost


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres (Gutereš) izjavio je da dijalog Prištine i Beograda zahtijeva čvrstu posvećenost i istakao da je dugotrajan mir moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa.

Guterres je u redovnom tromjesečnom izvješću o radu Misije UN-a na Kosovu i Metohiji (UNMIK) za period od 16. srpnja do 15. listopada naveo da je ta misija radila na izgradnji povjerenja među zajednicama na Kosovu.

On je dodao da će UNMIK nastaviti pružati potporu u cilju dugotrajnog mira i stabilnosti, a da je to između ostalog, moguće ostvariti "održivim napretkom" u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Guterres je rekao da je od potpisivanja sporazuma u Bruxellesu 2013. godine u više navrata odlagano provođenje dogovora, dodavši da "dogovori postignuti na visokoj razini imaju smisla ako imaju široku potporu i djelovanje obje strane".

On je kazao da UNMIK godinama podržava napore Europske unije (EU) koja rukovodi dijalogom Prištine i Beograda, dodavši da ta misija UN-a radi na "izgradnji povjerenja među zajednicama na Kosovu", što kako je naveo, "direktno doprinosi napretku u političkim pregovorima".

U dijelu izvešća koji se odnosi na normalizaciju odnosa Prištine i Beograda, navedeno je da je u periodu od 16. srpnja do 15. listopada dijalog prešao na predsjedničku razinu i da su predstavnici obje strane "istakli značaj pomijeranja dijaloga na dublja pitanja".

XS
SM
MD
LG