Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump u Zabranjenom gradu sa Si Đinpingom


Donald Trump i Si Đinping sa suprugama u Zabranjom gradu u Pekingu, 8. novembra 2017.

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u Kinu na razgovore kojima će dominirati tenzije u vezi sa nuklernom prijetnjom Sjeverne Koreje.

Trump je stigao u Peking nakon Trumpovog obraćanja južnokrejskom parlamentu u kojem je apelovao na Kinu da pojača izolaciju Pjongjanga.

Bijela kuća na Kinu gleda kao na ključnog igrača u obuzdavanju nukernih ciljeva Sjeverne Koreje.

Peking pak naglašava da čine sve što mogu.

Kineski predsjednik Si Đinping sa suprugom Peng Lijuan je priredio je raskošnu dobrodošlicu Trumpu i prvoj dami Melaniji u dočeku koji se, kako navodi BBC, zove "državna posjeta-plus".

Unutrašnjost Zabranjenog grada
Unutrašnjost Zabranjenog grada

Uoči posjete Trump je pohvalio Sija, porukom da se raduje susretu sa kineskim predsjednikom nakon "njegove velike političke pobjede".

Si Đinping je nedavno konsolidovao vlast u Kineskoj komunističkoj partiji na kongresu nakon kojeg su analitičari zaključiti da je je manje izvjesno da će postići kompromis sa Trumpom.

Crveni tepih, vojni orkestar i djeca koja mašu zastavicima dočekali su Trumpa i prvu damu po dolasku u Peking.

BBC podsjeća da je takav čin izostao prilikom posljednje posjete Baracka Obame, što se smatratalo namjernom kalkulacijom Kine.

Američki predsjednik sa suprugom i svojim domaćinima po dolasku je posjetio Zabranjeni grad, vjekovima dom kineskih careva, nakon čega je uslijedio posljepodnevni čaj.

Kineski državni mediji su izvjestili da je Trump pokazao Siju video njegove unuke Arabelle, Ivankine kćeri, kako pjeva na mandarinskom jeziku, za šta je od kineskog predsjednika zaradila ocjenu "A +" ( ekvivalent 5+).

Trump i prva dama Melania će sa domaćinima večerati unutar zidina Zabranjenog grada, što mediji opisuju kao izuzetnu čast.

XS
SM
MD
LG