Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj traži da se izveštaj o demarkaciji zasniva na činjenicama


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je danas od članova nove vladine komisije za demarkaciju granice sa Crnom Gorom da njihov izveštaj o demarkaciji bude zasnovan na originalnim, validnim i verifikovanim činjenicama.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, "članovi komisije su informisali premijera o njihovom dosadašnjem radu u prikupljanju i obradi podataka sa terena, o radnim sastancima održanim u Hrvatskoj i Sloveniji radi osiguranja i verifikacije činjeničnih podataka, kao i konsultaciji i razmeni iskustava sa zvaničnicima tih država".

Premijer je pohvalio njihov rad i posvećenost a istovremeno je naglasio da konačni izveštaj treba da sadrži visoki profesionalni nivo kao i da treba da se zasniva na originalnim, validnim i verifikovanim činjenicama", piše u saopštenju.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da rešenje za demarkaciju granice sa Crnom Gorom ostaje međunarodna arbitraža pošto, kako je naveo, nema glasova da se usvoji sadašnji predlog sporazuma, kojem se on lično suprostavlja.

Za međunarodnu arbitražu potrebna je i saglasnost Crne Gore.

Ranije danas je iz Podgorice saopšteno da Crna Gora i Kosovo imaju dobre odnose i nije realno da tvrdnje Kosova o spornoj granici dovedu do pogoršanja odnosa dve države. To je poručio šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

Dan ranije, juče Darmanović je izjavio da je za Crnu Goru pitanje razgraničenja sa Kosovom završena stvar.

Haradinaj je rekao i da komisija o demarkaciji, koju je formirao odmah posle preuzimanja dužnosti predsednika vlade, nastavlja rad i "da će do kraja godine biti novih vesti o liberalizaciji viznog režima" sa EU.

Demarkacija granice i uspeh u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavljaju dva preostala uslova od čijeg ispunjavanja zavisi mogućnost ukidanja šengenskih viza za gradjane Kosova.

XS
SM
MD
LG