Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo: Ratifikacija granice sa CG, pa ukidanje viza


Sporni dio granice Crne Gore i Kosova

Ratifiakcija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom ostaje uslov koji Kosovo treba da ispuni kako bi se građani kretali bez viza u Šengen zoni, izjavila je u četvrtak Generalna sekretarka Službe EU za spoljne poslove, Helga Šmid.

Ona se u Prištini sastala sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, predsednikom Skupštine, Kadrijom Veseljijem i premijerom Ramušom Haradinajem.

Kosovske zvaničnike pozvala je da što pre ispune obaveze koje su preuzeli, uključujući i reforme, kako bi zemlja išla putem Evropske unije.

Kosovo je Evropa i budućnost Kosova je s Evropskom unijom, izjavila je ona.

„Moja poruka, kako predstavnicima Vlade tako i opoizciji, jeste da iskoriste trenutak, da razmišljaju strateški i da iskoriste mogućnost da postignu potreban napredak kako bi se približili Eu što pre moguće“, kažala je Šmid.

Govoreći o briselskom dijalogu Kosova i Srbije, ona je istakla da obe zemlje trebau da napreduju za dobrobit stabilnosti u regionu.

„Dijalog daje svoje rezultate, što smo videli i ove nedelje kada je sproveden Sporazum o pravosuđu i ovo je važan korak napred. Dozvolite mi da vam potvrdim da je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini u potpunosti posvećena novoj fazi dijaloga“, istakla je

Hadarinaj je istakao da je Kosovo posvećeno ispunjavanju svojih obaveza i najavio dinamičniji rad institucija u predstojećem periodu.

XS
SM
MD
LG