Dostupni linkovi

Više od 200 gradonačelnika Katalonije protestovalo u Briselu


Ilustracija
Ilustracija

Oko 200 katalonskih gradonačelnika okupilo se u utorak u glavnom Briselu kako bi iskazalo podršku smijenjenom predsjedniku tog španskog regiona Carlesu Puigdemontu dok Madrid traži njegovo izručenje.

Skup gradonačelnika održan je u evropskom kvartu Brisela, gdje su smeštene institucije EU, a u blizini se okupilo stotinak pristalica jedinstvene Španije, od kojih su neki nosili transparente "Ne katalonskoj nezavisnosti", navodi Associated Press (AP).

Osam smienjenih članova njegove Vlade nalazi se u španskom zatvoru, a jedan je pušten uz jamčevinu, dok se Puigdemont sprema da učestvuje na vanrednim izborima za katalonski parlament koje je španska Vlada raspisala za 21. decembar.

"Tražimo od Evrope i molimo je da nas sasluša, mi se osjećamo Evropljanima i ovdje smo, u srcu Evrope, da to kažemo", navela je gradonačelnica Anglesa, Astrid Dessed.

Puigdemont i četvoro doskorašnjih katalonskih ministara dobrovoljno su se predali belgijskim vlastima u nedelju, a juče su pušteni na uslovnu slobodu. Oni ne smiju da napuštaju Belgiju, moraju da ostanu na adresama na kojima su prijavljeni i moraju da se odazivaju na sve sudske i policijske pozive.

Petoro katalonskih lidera otišlo je u Belgiju pošto su ih španske vlasti smijenile 27. oktobra, primjenjujući specijalna ustavna ovlašćenja u cilju sprječavanja secesije Katalonije.

Španski sud je u petak izdao evropske naloge za njihovo hapšenje, a oni se sumnjiče za pet krivičnih djela, među kojima su pobuna, podsticanje na pobunu i zloupotreba javnih fondova. Sve optužbe su povezane s njihovim nastojanjem da osiguraju nezavisnost Katalonije.

XS
SM
MD
LG