Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Španija izdala evropski nalog za hapšenje Pućdemona


Karles Pućdemon

Belgijsko pravosudje saopštilo je večeras da će razmotriti evropski nalog za hapšenje smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona koji se nalazi u Briselu, navelo je tužilaštvo i potvrdilo prijem poternice.

"To ćemo razmotriti, potom će to biti predato istražnom sudiji", rekao je Frans presu portparol belgijskog saveznog tužilaštva Erik van der Sijpt.

Špansko pravosudje izdalo je večeras evropski nalog za hapšenje smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona koji se nalazi u Briselu, i četiri člana njegove smenjene regionalne vlade koji su odbili da dodju na saslušanje zakazano u četvrtak u Madridu.

Istražni sudija je izdao pet posebnih evropskih naloga za hapšenje smenjenih katalonskih zvaničnika zbog "pobune, zloupotrebe javnih sredstava i neposlušnosti prema nadležnim organima".

Španski sud je juče odredio pritvor za osam smenjenih članova katalonske vlade.

Te mere su usledile nakon što su katalonske vlasti proglasile nezavisnost te oblasti od Španije. Centralne vlasti u Madridu su potom uvele direktnu prinudnu upravu i ukinule autonomiju toj oblasti. Smenile su rukovodstvo i raspisale izbore za 21. decembar.

XS
SM
MD
LG