Dostupni linkovi

Puigdemont optužen za pobunu, nije tražio azil u Belgiji


Sa nedjeljnih demonstracija za jedinstvo Španije u Barseloni
Sa nedjeljnih demonstracija za jedinstvo Španije u Barseloni

Katalonski lider Carles Puigdemont, kojeg je u petak smijenio španski premijer Mariano Rajoy zvanično je optužen za pobunu, a u Briselu je u ponedjeljak anagažovao advokata. U ponedjeljak veče još nije bilo jasno da li će tražiti azil u Belgiji.

Španski državni tužilac Jose Manuel Masa, kako je i najavio u ponedjeljak je optužio bivšeg lidera Katalonije za popunu, prevaru i zloupotrebu javnih fondova.

Sam Puigdemont je dan proveo u belgijskoj prijestonici Briselu, zajedno sa saradnicima, koji su takođe obuhvaćeni optužnicom, gdje je angažovao advokata Paula Bekaerta.

“Mogu da potvrdim da me je Carles Puigdemont imenovao za svog pravnog predstavnika s obzirom da je trenutno u Belgiji”, kazao je Bekaert za Reuters.

“Ja sam njegov advokat u slučaju da zatreba. U ovom trenutku ne pripremam poseban predmet za njega”, naveo je.

Bekaert je nekada zastupao i članove separtističke baskijske grupe Eta, čije su se optužbe odnosile na terorizam i smrt najmanje 800 ljudi.

Bekart je za javni servis Belgije, VRT rekao da njegov klijent "nije u Belgiji konkretno zbog traženja azila. To još nije odlučeno".

U međuvremenu je radni dan u Kataloniji normalno nastavljen u ponedjeljak iako još neki službenici treba da se odrede da li će ili prihvatati naređenja novih retpostavljnih. Pozitivno se to odrazilo na tržišta koju su reagovala rastom.

U ponedjeljak su dvije katalonske proindipendističke stranke najavile učešće na regionalnim izborima 21. decembra, koje je u petak rapisala španska Vlada.

Dvije stanke iz katalonskog bloka za nezavisnost PdeCat (Katalonska demokratska partija) objavila da će učestvovati na regionalnim izborima 21. decembra, koje je raspisala Vlada Španije. Nešto ranije danas je to učinila i partija Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), koja se takođe zalaže za samostalnost ovog regiona.

"Učešće na izborima 21. decembra je prilika da bolje konolidijuemo Republiku... Oni su sazvali nelegitimne izbore, klopku. Ipak mi se ne plašimo izbornih kutija" rekao je smijenjen poslanik ERC Sergi Sabria na press konferenciji.

Raspisivanje izbora jedan je od koraka koje je španska vlada preduzela nakon što je parlament Katalonije 27. oktobra jednostrano proglasio nezavisnost.

Stranke imaju rok do 7. novembra da se izjasne da li će i kako izaći na izbore dok je 18. novembar rok za podnošenje lista kandidata.

Iako bi za separatističke političare učešće na izborima predstavljalo svojevrsno priznanje da je proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu bilo samo simbolično, lokalni mediji izbore vide kao jedinu mogućnost za razrješenje krize.

Madridski "El Pais" ocjenjuje da su nedeljni protesti pristalica jedinstvene Španije u Barseloni pokazali da je u ovom teškom trenutku u katalonskom društvu "mnogo više pluralizma" nego što to snage koje se zalažu za nezavisnsot regiona žele da prikažu.

Katalonski "El Periodico" piše da su protesti početak izborne kampanje i da bi novi regionalni izbori trebalo da pomognu Kataloniji da prevaziđe trenutni zastoj.

U nedjelju su stotine hiljada pristalica jedinstava Španije izašli na ulice Barselone i pokazali do sada najočigledniju demonstraciju "tihe većine" u Kataloniji.

Šta dalje?

Španija je u petak otpustila kompletnu regionalnu vladu Katalonije, raspustila parlament i raspisala regionalne izbore za 21. decembar, u pokušaju da podvuku crtu ispod najgore krize koja je zemlju zadesila u posljednjih 40 godina.

Reuters je napravio nekoliko mogućih scenarija.

Direktna uprava

Premijer Mariano Rajoy otpustio je katalonsku vladu uključujući i regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta i njegovog zamjenika Oriola Junquerasa i preuzeo direktnu kontolu nad regionom.

To konkretno znači da ministri iz centralne vlade preuzimaju sve ovlasti koju je imala katalonska administracija do regionanih izbora zakazanih za 21. decembar.

Izbori

Nejasno je da li će prijevremeni izbori razriješiti krizu. Istraživanje javnog mnijenja koje je u nedjelju objavio El Mundo pokazuje da bi pro-independističke stranke mogle izgubiti izbore i čak zaostajati za unionističkim strankama. Glasanje bi moglo rezultirati time da niti jedna strana nema jasnu većinu.

Druga istraživanja takođe pokazuju da je Katalonija gotovo sigurno podijeljena na pola između independistički stranaka i onih koji se protive nezavisnosti.

Građanska neposlušnost

Glavne secesionističke političke snage u Kataloniji pozvale su na građansku neposlušnost na svakom koraku. Takođe su dali instrukcije javnim djelatnicima da ne slijede naredbe Madrida i da odgovore mirnim otporom. Nije jasno da li će ovi pozivi biti slijeđeni ili ne.

Danas 200.000 civilnih službenka treba da se vrate svojim svakodnevnim obavezama.

Upotreba sile

Španska vlade ja saopštila da ne planiraju nikakva hapšenja, ali nije jasno na koji način će djelovati ako aktuelna regionalan administracija odbije da napusti svoje kancelarije. Niko od članova kabineta katalonske vlade, uključujući Carlesa Puigdemonta nijesu proveli vikend u Barseloni.

Veliki broj analitičara se plaši da bi odbijanje naredbi Madrida moglo voditi do fizičke konfrontacijem ako nacionalna španska policija koja je prilikom glasanja na referendumu 1. oktobra upotrijebila silu, pokuša da interveniše.

Policija

Jedan od glavnih problema u vezi sa implementacijom direktnih ovlasti povezan je upravo sa katalonskim policijskim snagama, Mossos d'Esquadra.

U subotu je šef katalonske policije Josep Lluis Trapero otpušten. Novi šef policije je poručio ovim jedinicama da treba da ostanu neutralne.

U otvorenom pismu u nedjelju, ministar policije Juan Ignacio Zoido, pohvalio je Mossos za njihov rad i apelovao da prihvate privremenu upravu Madrida.

Ali je grupa njihovih policajaca koji podržavaju nezavisnost, poručila da neće slijediti instrukcije centralne vlade i da neće upotrijebiti silu da bi uklonili katalonske ministre i poslanike sa vlasti.

Juan Ignacio Zoido
Juan Ignacio Zoido

Nekolicina policajaca su rekli za Reuters da vjeruju da je ukupno 17.000 policijskih snaga Katalonije takođe podijeljeno na one koji su za nezavisnost i one koji joj se protive.

Mossos čiji je bivši šef pod istragom za pobunu, moraće da rade u skladu sa direktnim naredbama svoji novih šefova. Ako se bude smatralo neophodnim, policajci Mossosa mogu biti zamijenjeni nacionalnom policijom.

Finansije

Ministri ekonomije i budžeta preuzeli su potpuno kontolu nad finansijama Katalonije još u petak.

Mnoge kompanije su ipak za Reuters rekle, pod uslovom anonimnosti, da se plaše da će novi Katalonski trezor početi da sakuplja poreze i da će pokušati svoje baze sa porezom da sklone van Katalonije.

Takođe je moguće da će neki koji su za nezavisnost Katalonije prestati da plaćaju poreze španskom trezoru.

Javni mediji

Španska vlada je probitno rekla da će preuzeti kontrolu nad veoma gledanom katalonskom javnom TV3, ali su na kraju odustali od tog plana.

Vrlo je izvjesno da će mediji igrati važnu ulogu uoči prijevremenih izbora u Kataloniji zakazanih za 21. decembar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG