Dostupni linkovi

Pućdemon optužio Madrid za planiranje nasilja


Potpuno ubeđen da je Španija pripremala talas nasilja za koje bismo mi bili okrivljeni: Karles Pućdemont

Predsednik smenjene katalonske vlade Karles Pućdemon rekao je danas da je otišao u Belgiju jer je španska vlada "pripremala talas nasilja" za koje bi on bio okrivljen.

U intervjuu radiju Katalunja, Pućdemon je naveo da je njegova vlada odlučila da se podeli i da on i četvorica ministara odu u Belgiju da bi internacionalizovali svoje ciljeve, a da se ostali odazovu pozivu suda koji ih je potom stavio u pritvor.

"Verujem da ne grešimo. Potpuno sam ubeđen da je Španija pripremala talas oštrih represija, nasilja za koje bismo mi bili okrivljeni", rekao je smenjeni lider koji tvrdi da predstavlja "vladu u izgnanstvu".

Pućdemon nije objasnio kako je njegovim odlaskom u Belgiju izbegnuto nasilje.

Kao i cela smenjena katalonska vlada, Pućdemon i četiri ministra koja su pošla sa njim, u Španiji su optuženi za pobunu i proneveru novca. Belgijski sud će 17. novembra odlučivati o evropskom nalogu za hapšenje koji je izdala Španija.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament.

Regionalni izbori su zakazani za 21. decembar.

XS
SM
MD
LG