Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parlamenti regiona zajedno protiv korupcije


Parlamnetraci BiH, Crne Gore, Makedonije, Kirgizstan, Gruzije, Moldavije i Srbije na skupu u Beogradu

„Niti jedna zemlja ne može da se protiv korupcije izbori sama i bez regionalnog povezivanja“, rečeno je na regionalnom sastanku GOPAK-a, Globalne organizacije parlamentaraca protiv korupcije, koji je u Beogradu okupio predstavnike parlamenata Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Kirgistana i Gruzije.

Stoga je i unapređenje regionalne saradnje u suzbijanju negativne pojave koja, u manjoj ili većoj meri razjeda gotovo svako društvo, istaknuto kao glavni cilj regionalnog sastanka delegacija GOPAK-a.

„Korupcija je takva da ona nema pore samo u jednoj zemlji. Nažalost pore ima u svim zemljama“, rekla je Dubravka Filipovski, narodna poslanica i predsednica GOPAK u Srbiji, čiji građani korupciju doživljavaju kao najveći društveni problem. Delegacija Srbije je, kako je rekla, upravo iz tog razloga odlučila da se pridruži grupi koju čine parlamentarci iz preko 50 država, a ključni rezultat je uvođenje portala za nadzor nad javnim finansijama.

Portal, koji ocenjuju krunom četvorogodišnjeg rada, poslanicima će, kako je rečeno, omogućiti direktan uvid u trošenje sredstava iz državnog budžeta što će, kako očekuju, doprineti transparenosti u korišćenju javnih finansija i jačanju nadzorne funkcije parlamenta.

Šef crnogorske delegacije Predrag Sekulić, predsednik Odbora za finansije u Parlamentu te zemlje, najavio je skoro formiranje ogranka GOPAK i u Crnoj Gori, ocenivši da je „korupcija globalna pošast“ te da je saradnja neophodna. Parlament Crne Gore, istakao je međutim, već ima mehanizme za borbu protiv korpucije.

„Ono što je veoma bitno jeste da u crnogorskom Parlamentu imamo Odbor za antikorupciju, a isto tako naš Poslovnik ima i jasne mehanizme koji govore o nadzornoj ulozi svih skupštisnkih odbora“, rekao je Sekulić.

Ljiljana Kuzmanovska iz Makedonije, najavila je da će i njihov Parlament u narednom periodu težiti učlanjanju u GOPAK, jer su, kako je navela, transparentnost, odgovornost i nadzor nad javnim finansijama cilj svake države. „Ono što sam čula od vas i što je mnogo bitno jeste donošenje zakona kojima se sprečava korpucija. U Makedoniji su sada doneti Zakon o sprečavanju korupcije, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o lobiranju i zakon o zašptiti zviždača“, kaže predstavnica makedonskog parlamenta.

BiH je deo GOPAK grupe od prošle godine. Protekli period, kako je rekla šefica delegacije Ljilja Zovko, obeležio je rad na Zakonu o parlamentarnom nadzoru. Rešenje su kaže završili, ali imaju brojne primedbe institucija. „Vidimo kako reagiraju, da im se ne sviđa taj naš parlamentarni nadzor“, rekla je Zovko.

XS
SM
MD
LG