Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp neće posetiti demilitarizovanu zonu u Koreji


Demilitarizovana zona između dve Koreje

Predsednik SAD Donald Tramp neće posetiti demilitarizovanu zonu između Severne i Južne Koreje na svom prvom putovanju u Aziju, koje počinje u petak i tokom kog će posetiti pet zemalja, saopštila je danas Bela kuća.

Trampu u posetu Seulu, 7. i 8. novembra, ide u vreme zabrinutosti međunarodne zajednice zbog nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje i zaoštravanja verbalnog rata Bele kuće i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

"Predsednik neće posetiti demilitarizovanu zonu, neće biti vremena", rekao je jedan zvaničnik i naveo da će Tramp boraviti u vojnoj bazi Hamfriz, 90 kilometara južno od Seula.

Po rečima tog zvaničnika, "nijedan američki predsednik nije posetio bazu Hamfriz i to će biti snažna poruka" o značaju te baze za saradnju vojski SAD i Južne Koreje.

Demilitarizovana zona, po rečima nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, "jedno je od najstrašnijih mesta na svetu", i poseta toj oblasti se uvek tumači kao simbol snage veza Vašingtona i Seula u odnosu na Pjongjang.

Uprkos nazivu, granica dve Koreje je verovatno najmilitarizovanija na svetu. Nekoliko desetina kilometara severno od Seula, taj pojas širok četiri, a dugačak 248 kilometara, ispunjen je električnim ogradama, minskim poljima i protivtenkovskim zidovima.

Rekavši da je od kraja Korejskog rata "manjina" predsednika SAD bila u demilitarizovanoj zoni, zvaničnik je rekao da su tamo bili potpredsednik Majk Pens i ministar odbrane Džejms Matis.

Međutim, otkako je Ronald Regan bio u tom području 1983, samo Džordž Buš Stariji nije posetio demilitarizovanu zonu.

XS
SM
MD
LG