Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Najveći deo sveta bez verskih sloboda


Džamija Sulejmanija u Travniku, ilustrativna fotografija

Tri četvrtine ljudi na svetu živi u zemljama koje ili ograničavaju pravo na religiju ili veru ili imaju "visok nivo društvene netrpeljivosti u vezi s religijom ili verom", naveo je specijalni izvestilac UN za verska prava Ahmed Šahid.

Šahid je pred Komitetom za ljudska prava Generalne skupštine UN juče rekao da je verska netolerancija široko rasprostranjena i u porastu je širom sveta.

Prema njegovim rečima, više od 70 država ima zakone protiv bogohuljenja koji se mogu iskoristiti za suzbijanje drugačijeg mišljenja, što je u sukobu sa medjunarodnim standardima ljudskih prava.

On je pozvao sve zemlje da ukinu zakone o bogohuljenju, kao i sve druge zakone koji podrivaju korišćenje prava na slobodu religije ili vere, ili su direktno upereni protiv te slobode.

Šahid, nekadašnji maldivski političar i ekspert za ljudska prava, takodje je apelovao da države usvoje i primene "adekvatne kazne za nasilne i posebno nečuvene diskriminatorne akte države ili nedržavnih aktera protiv drugih osoba zbog njihove religije ili vere".

Vlade, prema Šahidu, moraju "obratiti posebnu pažnju" na ispunjavanje obaveze zaštite verskih manjina.

"Povećanje nezakonitih ograničenja za religijske grupe ostaje jedan od glavnih i fundamentalnih faktora koji dovode do većeg nivoa verske netolerancije u bilo kom društvu", naveo je Šahid.

Kako kaže, neke forme diskriminacije su direktne, poput zabrane neke ili svih religija i vera, ali druge su posredne, na primer zakoni koji sprečavaju izgradnju odredjenih verskih objekata ili zabrana ulaska izbeglicama ili imigrantima, "navodno zbog nacionalne bezbednosti, iz zemalja gde većinsko stanovništvo pripada odredjenim verskim zajednicama".

Specijalni izvestilac za verska prava je nezavisni ekspert kog imenuje Savet UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi.

XS
SM
MD
LG