Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Katalonski parlament u četvrtak o mjerama Madrida


Carles Puigdemont, predsjednik Katalonije

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont izgubiće sva ovlašćenja i prestaće da prima platu čim Senat odobri Član 155 španskog ustava, kojim se uvodi direktna kontrola centralne vlade nad tim regionom, rekla je potpredsednica španske vlade Soraya Saens de Santamaria.

Ona je španskom radiju rekla da bi Madrid mogao da privremeno postavi predstavnika koji će upravljati Katalonijom nakon što Senat odobri direktnu vlast Madrida nad tom regijom, prenosi Reuters.

Sa druge strane katalonski će parlament u četvrtak razmotriti kako da odgovori na mjere Madrida.

Očekuje se da će Španski senat u petak usvojiti mjere koje je prije dva dana predložila španska vlada o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju vanrednih izbora u narednih šest mjeseci.

Španske političke partije odredile su 27 senatora za članove komisije koja će proučiti kako vlada u Madridu može da interveniše u upravljanju Katalonijom i spriječi je da proglasi nezavisnost.

Komisija se sastoji od 15 članova vladajuće Narodne partije španskog premijera Mariyana Rajoya, šest članova vodeće opozicione Socijalističke stranke, dok ostatak čine članovi manjih španskih stranaka.

Oni će proučiti koje su im sve mjere na raspolaganju na osnovu člana 155 španskog Ustava i kako da raspuste katalonsku vladu i katalonskog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta i njegove ministre, navodi AP.

Očekuje se da će Komisija obavijestiti Puigdmonta o svojim planovima i pozvati ga da odbrani svoj slučaj najvjerovatnije u četvrtak, dan prije nego što Senat bude glasao o odluci vlade da aktivira član 155.

S obzirom da Rajoyeva stranka ima većinu u Senatu, izvjesno je da će odluka o aktivaciji člana 155 biti izglasana u tom španskom tijelu.

Parlament Katalonije će u četvrtak održati plenarnu sjednicu, na kojoj bi, mogla biti jednostrano proglašena nezavisnosti tog španskog regiona.

Portparol regionalne stranke "Zajedno za da" izjavio je danas da će se na sjednici razmotriti odgovor na odluku španske vlade da pokrene proces suspendovanja ovlašćenja katalonske administracije i njihovog prenošenja na centralne vlasti.

On je dodao da ta katalonska stranka, članica većinske koalicije u regionalnom parlamentu, planira da pokrene žalbu protiv te odluke španske vlade.

Vlasti Katalonije neće primati naređenja iz Madrida, nego će slušati samo katalonski narod. To je poručio ministar vanjskih poslova Katalonije Raul Romeva.

Sve institucije, uključujući policiju, treba da prate instrukcije od demokratski izabrane vlasti Katalonije, rekao je Romeva Radiju BBC.

Španska vlada je u subotu odlučila da pokrene proces primjene člana 155 ustava zemlje, kojim će se na centralnu vladu prenijeti ovlašćenja katalonske administracije.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, na kome se oko 90 odsto građana izjasnilo za odvajanje od Španije. Taj referendum, na kome je odziv bio preko 40 odsto, prethodno je najviše sudsko tijelo Španije proglasilo neustavnim.

XS
SM
MD
LG