Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vladajuća koalicija pobijedila na izborima u Argentini


Maurisio Makri

Koalicija desnog centra predsjednika Argentine Maurisija Makrija (Mauricio Macri) pobijedila je na parlamentarnim izborima, saopštila je izborna komisija prve rezulate izbora održanih u nedjelju.

Vladajuća koalicija "Cambiemos" (Za promjene) pobijedila je u 15 od 24 provincije u Argentini, među kojima u nekoliko najvažnijih oblasti - glavnom gradu Buenos Airesu, Cordobi, Sante Feu i Mendozi, javio je AFP.

U oblasti Buenos Airesa koja okuplja oko 40 posto birača u zemlji, kandidat vladajuće koalicije osvojio je 42,2 posto glasova, dok je opozicija koju predvodi bivša predsjednica Argentine Kristina Fernandez de Kišner (Cristina Fernandez de Kirchner) dobila 36,3 posto glasova.

Prema 70 posto prebrojanih glasova, očekuje se da će Kristina Kišner dobiti poslaničko mjesto u Senatu, gornjem domu agentinskog parlamenta.

Bivša predsjednica je omiljena među siromašnijim stanovnicima Argentine zbog izdašnih socijalnih davanja za ugrožene, dok se vladajuća stranka zalaže više za otvoreno tržište.

Parlamentarni izbori u Argentini predstavalju i rani pokazatelj političke snage predsjednika Maurisija Makrija koji planira da se kandiduje za drugi mandat na predsjedničkim izborima 2019. godine.

XS
SM
MD
LG