Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump najavio otvaranje dosijea o ubistvu Kennedyja


John F. Kennedy, 1963.

Američki predsednik Donald Trump objavio je danas na Twitteru da će njegova administracija dozvoliti otvaranje strogo povjerljivih dosijea o atentatu na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Johna F. Kennedyja.

Američki Nacionalni arhiv ima rok do 26. listopada da objelodani na tisuće tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo Johna F. Kennedyja 1963. godine, ali takav korak može sprečiti aktuelni američki predsjednik.

Radi se o tisuća strana strogo povjerljivih informacija, ali i cenzuriranih dijelova ranije objavljenih izvještaja o atentatu na Kennedyja, koji i danas pokreće kontroverze u SAD-u.

Prema američkom zakonu iz 1992. godine, sve informacije o ubistvu bivšeg američkog predsjednika moraju postati javne do 26. listopada 2017. godine.

John F. Kennedy rođen je 29. svibnja 1917. i bio je najmlađi predsjednik SAD-a ispred Demokratske stranke.

Ubijen je 22. studenog 1963. godine, u 46. godini, u Dallasu. Kennedy je smrtno ranjen dok se vozio u otvorenom automobilu u predsjedničkoj koloni sa svojom suprugom Jacqueline Kennedy.

Više vladinih povjerenstava, uključujući i Warrenovo povjerenstvo, utvrdilo je da je Kennedyja ubio Lee Harvey Oswald koji je zbog tog zločina osuđen na smrt.

Atentat na Kennedyja je i danas predmet širokih špekulacija i teorija zavjere, mada nijedna od njih nije dokazana.

XS
SM
MD
LG