Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Španjolska vlada će smijeniti katalonske lidere


Mariano Rajoy

Španjolski premijer Mariano Rajoy (Marijano Rahoj) zatražio je danas od Senata direktna ovlaštenja za raspuštanje regionalne vlade u Kataloniji i hitno raspisivanje vanrednih izbora u toj španjolskoj regiji.

Rajoy je rekao da je središnja vlada u Madridu primorana poduzeti "korake bez presedana" za uspostavljanje reda u Kataloniji nakon referenduma o nezavisnosti koji su podržali regionalni dužnosnici.

Zatražio je dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava, dodajući da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već se odnosi samo na smjenjivanje separatističkih katalonskih lidera.

Vlada u Madridu se odlučila na ovakav korak da bi blokirala napore katalonskih lidera da proglase nezavisnost nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije održanog 1. listopada, navodi agencija AP.

Premijer Španjolske je dodao da su separatisti primorali vladu da aktivira član 155 Ustava.

Španjolska vlada održala je danas sjednicu o pokretanju procesa djelimičnog ili potpunog ukidanja autonomije Katalonije primjenom člana 155 Ustava, nakon što katalonski vođa Carles Puigdemont (Karles Pućdemon) u četvrtak saopćio da Katalonija nije proglasila nezavisnost ali da bi mogla to zvanično uraditi, ako Madrid nastavi sa "represijom".

Mjere koje vlada namjerava primijeniti su u okviru člana 155 španjolskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primijenjen od ponovnog uspostavljanja demokracije u zemlji nakon diktature generala Francisca Franca (Francisko Franko).

XS
SM
MD
LG