Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Macron: London i EU daleko od dogovora


Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je danas nakon samita lidera Europske unije (EU) u Bruxellesu, prvenstveno posvećenom pregovorima o izlasku Velike Britanije iz Unije, da je London "daleko" od dogovora o financijskim obvezama koje ima prema EU.

"Daleko smo od dogovora o financijskim obvezama", rekao je Macron ocjenjujući da Velikoj Britaniji predstoji ulaganje "velikog napora" o postizanju dogovora o "računu" koji duguje EU, što je jedan od prioriteta Unije.

Macron je rekao da pregovori o Brexitu "nisu stigli ni do pola puta", dodajući da je posljednjih sedmica ipak "zabilježana dobra volja britanske strane", javio je AFP.

Prema njegovim riječima, problem britanske premijerke Therese May predstavlja to da svi oni koji su se zalagali za Brexit nisu ni u jednom trenutku britanskom narodu objasnili koje će posljedici biti po zemlju nakon istupanja iz članstva.

Pitanje "računa", jedan je od tri prioriteta EU, pored sudbine prava građana i granice s Irskom. Tek kada EU bude ocijenila da je ostvaren "dovoljan napredak" o tim pitanjima, može se pregovarati o budućim odnosima dvije strane.

Prema nekim izvorima, Velika Britanija bi trebalo platiti EU između 60 milijardi i 100 milijardi eura.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG