Dostupni linkovi

Crkva tvrdi da se ne miješa u rad suda


Mitropolit srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije sa liderima opozicionog Demokratskog fronta
Mitropolit srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije sa liderima opozicionog Demokratskog fronta

Obezbjeđivanje smještaja, ishrane, zdravstvene zaštite i prevoza od manastira do Višeg suda u Podgorici za okrivljene u sudskom ne predstavlja pritisak crkve na Sud, niti miješanje u njegov rad, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Obavještavamo javnost da su se pritvoreni državljani Srbije, kojima se sudi u Višem sudu u Podgorici, preko svojih branilaca obratili Mitropoliji i mitropolitu Amfilohiju sa molbom da im se omoguće smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita i prevoz do Višeg suda do završetka sudskog postupka”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, svako je, pa i crkva, dužan da poštuje pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže suprotno.

Crkva je, kako su naveli iz Mitropolije, dužna da brine i o onima i koji se nalaze na izdržavanju kazne.

“I to Mitropolija čini vjekovima i činiće i dalje. Brinuli smo i brinućemo i dalje o svim zatvorenicima bez obzira na njihova uvjerenja i krivicu. To je jevanđeljska bogočovječanska obaveza crkve koju poštuju i podržavaju sva zdrava evropska zakonodavstva”, poručili su iz Mitropolije.

Kako su rekli, Mitropolija, bez obzira na kritike, kritičare i njihove interesne i ideološke doživljaje crkve i njene misije, nema pravo da ostane gluva na ljudsku muku i patnju, a posebno onih koji se na zakonit i legitiman način bore da dokažu svoju nevinost pred sudskom vlašću u Crnoj Gori.

Nakon što je već garantovao za jednu od optuženih u slučaju „državni udar“, mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohije dao je garancije i za puštanje iz pritvora u Spužu trojice srpskih državljana, optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru prošle godine.


.

XS
SM
MD
LG