Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sarajevo: Štrajkuju zdravstveni radnici


Bolnica, arhiv

Zdravstveni radnici - članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo stupili su jutros u generalni štrajk koji će, kako su najavili, trajati do konačnog ispunjenja njihovih zahtjeva.

Glavni zahtjev Sindikata jeste da ne bude promjene koeficijenta, a da se poveća cijena satnice.

"Zastupamo stav da se u ovom trenutku ne mijenjaju koeficijenti, nego da dizanjem satnice pokušamo da popravimo socijalni status svih zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo. Razgovarali smo i o radnoj sedmici, zakonodavac je rekao 40 sati i to ne mijenjamo", rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić.

Prema njegovim riječima, sindikat se bori da svima jednako poveća cijenu satnice, te da će tek nakon toga nastaviti razgovore o koeficijentima.

Trenutno cijena satnice zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo iznosi 2,31, a oni traže da se poveća na 2,75 maraka (1.40 eura).

Zdravstveni radnici rade po 37,5 sati sedmično, a zakonodavac i Zakon o radu propisuju 40 sati.

Iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo naglasili su da će u vrijeme štrajka raditi sve urgentne intervencije.

Današnji štrajk neće podržati preostala dva sindikata zdravstvenih radnika, koja djeluju na području Kantona Sarajevo – Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, te Sindikat zaposlenih Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Odluka o obustavi rada donesena je 26. septembra nakon što su višemjesečni pregovori sa poslodavcima završeni bez rezultata.

XS
SM
MD
LG