Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hag će Šešelju postaviti pravnog zastupnika


Haški tribunal

Za predstojeću raspravu o žalbi Tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu koju mu je Tribunal izrekao prošle godine, Haški sud će Vojislavu Šešelju postaviti pravnog zastupnika.

Kako je saopćeno iz Haškog suda, uloga Šešeljevog postavljenog pravnog zastupnika bit će ograničena isključivo na zaštitu proceduralnih prava optuženog tokom rasprave. Taj zastupnik, stoga, neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da “u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe Tužilaštva”, prenosi BIRN-Justice Report.

Šešeljevog postavljenog zastupnika naknadno će imenovati Sekretarijat Suda u Haagu.

Prethodno Šešelj nije zvanično odgovorio na poziv Suda da se izjasni da li će prisustvovati raspravi o žalbi. Nakon što ga je Sud pustio na privremenu slobodu, lider Srpske radikalne stranke je, međutim, više puta izjavljivao da se u Haag neće više dobrovoljno vraćati.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG