Dostupni linkovi

U Bruxellesu nova runda pregovora o Brexitu


Zastava Velike Britanije i Europske unije, arhiv

Nova, peta po redu runda pregovora o istupanju Velike Britanije iz Europske unije (Brexit) počinje danas u Bruxellesu dok je britanska premijerka Theresa May izrazila nadu da će pregovori uskoro preći u drugu fazu koja se odnosi na buduće trgovačke odnose.

Dva tima pregovarača će se sastati u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu za pregovore koji će trajati do 19. ili 20. listopada, jer tačan datum okončanja nove runde nije još utvrđen.

Pres-služba britanske premijerke priopćila je da je May optimista da će tijekom nove runde pregovarači preći u drugu fazu, koja se odnosi na buduće trgovačke veze Velike Britanije i EU.

Agencija AFP ocijenila je da je prelazak u drugu fazu za sada "malo vjerovatan" jer EU smatra da nisu još ispunjeni uvjeti za kraj prve faze.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini europskih državljana u Velikoj Britanijii nakon Brexita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i financijama, odnosno iznosu financijskih obveza Londona prema EU.

Velika Britanija bi trebalo izići iz članstva u EU 2019. godine.

XS
SM
MD
LG