Dostupni linkovi

Više od 310 kandidata za Nobelovu nagradu za mir


Nobelova nagrada
Nobelova nagrada

Ove godine je prijavljeno 318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, čiji će dobitnik biti saopćen u petak u Oslu, javio je danas AFP.

Francuska agencija navodi da se, kao i posljednjih nekoliko dekada, ne zna tko je na spisku kandidata jer se imena drže u strogoj tajnosti, ali kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla biti posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svjetlu krize sa Sjevernom Korejom.

"Nobelov komitet će učiniti veliki zaokret ako se odluči nagraditi nuklearni sporazum Irana i šest velikih sila", ocijenio je norveški povjesničar Asle Sveen.

Prema njegovim riječima, nagradu bi mogli podijeliti bivši američki državni tajnik John Kerry, šef iranske diplomacije Mohammad Javad Zarif i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini za doprinos u postizanju iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog 2015. godine.

Analitičari pominju kao laureate Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) koji je već dobio Nobelovu nagradu za mir dva puta - 1954. i 1981. godine.

Kruže priče da su na spisku kandidata papa Franjo, saudijski bloger u zatvoru Raif Badawi, ruski list Novaya Gazeta i turski Cumhuriyet.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine je dobio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG