Dostupni linkovi

Matis nagovijestio da će SAD poštovati sporazum sa Iranom


Jimm Mattis, ministar odbrane SAD
Jimm Mattis, ministar odbrane SAD

Šef Pentagona, ministar odbrane, Jim Mattis rekao je da SAD treba da ostanu strana u nuklearnom sporazumu sa Iranom postignutom 2015. osim ako se ne dokaže da se Teheran ne pridržava sporazuma ili da nije u nacionalnom interesu Amerike da ga se pridržava.

Mattis je ovo izjavio svjedočeći pred senatskim Komitetom za oružane snage, dok se predsjednik SAD Donald Trump suočava sa rokom, srednom oktobra, kada će odlućiti da li da potvrdi da se Iran pridržava sporazuma.

Na pitanje nezavisnog senatora Angusa Kinga da li je po njegovom mišljenju u nacionalnom interesu SAD da ostanu jedna od strana u sporazumu, Mattis je odgovorio :

"Da senatore, mislim"

"Ako potvrdimo da se Iran prodridržava odredbi sporazuma, i ako možemo da zaključimo da je to u našem najboljem interesu, jasno je da treba da ostaneemo u sporazumu" dodao je Mattis.

Ministar odbrane SAD je naveo da "vjeruje da u ovom trenutku, u odsustvu drugih indikacija, to je nešto o čemu predsjednik treba da razmotri i da ostane uz sporazum."

Mattisova podrška sporazumu kojeg su sa Iranom postigle 6 međunarodnih svjetskih sila, a koji podrzumijava obustavu nuklernih aktivnosti Teherana u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija, u potpunoj je suprotnosti sa Trumpovom stavom koji sporazum naziva "sramotom."

Otale potpisnice sporazuma su Rusija, Kina, Britanija, Francuska i Njemačka.

Ako Trumpova administracija ne potvrdi do 16. oktobra da se Iran pridržava sporazuma, Kongres kojeg kontrolišu republikanci, će imati 60 dana da odluči hoće li ponovo uvesti sankcije Iranu.

Trumpova administracija je dva puta do sada potvrdila da se Iran pridržava obaveza sporazuma, ali su često dodavali da se "ne pridržava duha sporazuma" uključujući i nastavak testiranja balističkih raketa sposobnih da nose nuklearne bojeve glave.

Vašington je zbog tih lansiranja uveo seriju sankcija Teheranu.

Tokom svjedočenja pred senatskim Komittetom za oružane snage, načelnik Združenog generalštaba američke vojske, general Joseph Dunford, upozorio je prošlog mjeseca protiv povlačenje SAD iz sporazuma svjetskih sila sa Iranom, porukom da bi to komplikovalo i napore SAD da postignu dogovore sa drugim državama.

On je međutim upozorio da Iran nastavlja da destabilizuje zemlje i konflikte širom Bliskog istoka i "podržava terorističke organizacije u Siriji, Iraku i Jemenu."

XS
SM
MD
LG