Dostupni linkovi

Zarif: Iran odustaje od sporazuma ukoliko se SAD povuku


Džavad Zarif, šef iranske diplomatije
Džavad Zarif, šef iranske diplomatije

Teheran će možda odustati od nuklearnog sporazuma sa šest svetskih sila ako se SAD povuku iz njega, izjavio je ministar inostranih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif za Al Džaziru.

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je ovaj sporazum pre dve godine “sramnim”.

Krah sporazuma mogao bi da izazove trku u naoružanju i pojača tenzije na Bliskom istoku, ocenjuje Rojters.

“Vašington će biti u boljoj poziciji ako ostane privržen dogovoru”, istakao ja Zarif.

Al Džazira je izbrisala prethodni tvit u kome je navela Zarifovu izjavu da će se Iran povući ako to učini i SAD. Jedan zvaničnik iz Teherana je kazao da je šef iranske diplomatije pogrešno citiran pa je u sledećem tvitu navedeno da je povlačenje Teherana jedna od opcija.

Vlasti u Teheranu su u više navrata isticali da oni neće prvi prekršiti ovaj akt kojim je predviđeno ograničenje njegovog nuklearnog program ate korišćenje isključivo u mirnodopske svrhe. Zauzvrat, predviđeno je postepeno ukidanje međunarodnih sankcija koje su ozbiljno pogodile iransku ekonomiju.

Mogućnost povlačenja Vašingtona brine pojedine njegove saveznike. Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio prošle sedmice da nema alternative ovom sporazumu.

U međuvremenu, Vašington traži od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da sprovodi pojačane inspekcije u Iranu, rekla je danas američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

"Ako iranski nuklearni sporazum treba da ima bilo kakvog smisla, strane (potpisnice) treba da imaju zajedničko razumevanje njegovih uslova", rekla je američka ambasadorka saopštenju.

Saopštenje je izdato petnaestak dana pre roka kada američki predsednik Donald Tramp treba da obavesti Kongres o tome da li Iran poštuje svoje obaveze po nuklearnom sporazumu. Ukoliko kaže da to nije slučaj, Kongres bi mogao ponovo da uvede neke sankcije koje su bile ukinute prema odredbama sporazuma.

Hejli je rekla da neke zemlje pokušavaju da izbegnu da se više inspekcija nuklearnih postrojenja sprovodi u Iranu, što je prema diplomatskim izvorima bilo upereno prema Rusiji, prenosi Frans pres.

"Bez inspekcija sporazum s Iranom je prazno obećanje", rekla je ona.

Iranski nuklearni sporazum koji su u julu 2015. godine potpisali Iran i šest velikih sila (Nemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) obavezuje Iran na strogi režim nadzora njegovih nuklearnih instalacija.

XS
SM
MD
LG