Dostupni linkovi

Katalonske vlasti obećavaju miran referendum


Katalonske vlasti žele da obezbede da se referendum o nezavisnosti tog autonomnog španskog regiona održi u nedelju i da protekne mirno, uprkos nastojanju centralne vlade da spreči njegovo održavanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Katalonije Hoakin Forn.

On je naveo da su zvaničnici Katalonije odlučni da nastave s aktivnostima za referendum o nezavisnosti tog bogatog španskog regiona sa 7,5 miliona stanovnika, iako španska Vlada tvrdi da je glasanje nelegalno i da ne može da bude održano, podseća Asošiejted pres.

"Privrženost Vlade (Katalonije) je veoma jasna: narod će moći da glasa", rekao je Forn novinarima u Barseloni, glavnom gradu Katalonije.

On se danas sastao sa bezbednosnim zvaničnicima tog regiona na severoistoku Španije kako bi smirio sve veće političke tenzije pred glasanje 1. oktobra.

Ustavni sud Španije suspendovao je pre tri nedelje održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtev centralne vlade, dok je policija prošle nedelje zaplenila glasačke listiće i plakate za promociju referenduma.

Član dva Ustava Španije upućuje na "neraskidivo jedinstvo španske nacije".

Forn je rekao da Vlada Španije planira da razmesti 10.000 policajaca širom Katalonije za referendum, i insistirao da katalonskim policajcima naređenja mogu da izdaju samo lokalne, katalonske vlasti.

Ranije danas, šef katalonske diplomatije Raul Romeva zatražio je podršku Evropske unije povodom referenduma, rekavši u Briselu da institucije EU moraju da "shvate da je referendum važno pitanje".

Predsednik Katalonije Karles Pućdemon prethodno je optužio EU da "okreće leđa" Kataloniji u njenom sukobu sa centralnom vladom u Madridu.

U Barseloni je danas održan još jedan protest hiljada studenata zbog nastojanja Madrida da spreči održavanje referenduma, a mnogi demonstranti nosili su zastave pristalica nezavisnosti Katalonije.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica optužila je pokret za nezavisnost Katalonije, odnosno katalonske vlasti da vrše neprihvatljiv pritisak na novinare da predstavljaju njihovu stranu priče.

Ta organizacija navela je i da su pravne mere španskih vlasti protiv katalonskih medija, u cilju zaustavljanja širenja informacija o referendumu, doprinele atmosferi visokih tenzija.

XS
SM
MD
LG