Dostupni linkovi

Bogdanu Mitroviću produžen pritvor za 60 dana


Odlukom Osnovnog suda u Prizrenu Bogdanu Mitroviću (75), uhapšenom krajem avgusta u Suvoj Reci, produžen je pritvor u trajanju od 60 dana, što je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo ocenila kao "kriminalnu zaveru" i poslednji trenutak da se međunarodni predsavnici zainteresuju za taj predmnet.

Mitrovićev branilac Dejan Vasić rekao je da odluka nije bila neočekivana imajući u vidu izjave svedoka koji su do sada saslušani.

"Naredna dva meseca moj branjenik i ja ćemo iskoristiti da pred tužiocem saslušamo nekoliko naših svedoka, nakon čega će lažne optužbe svedoka diskreditovane", izjavio je Vasić za Betu.

Mitrović je uhapšen 28. avgusta kada je s članovima porodice organizovano s raseljenim Srbima došao u Mušutište da obiđe svoju kuću, seosku crkvu i groblje, pod optužbom za ratni zločin, prema navodima njegovog komšije Albanca da je učestvovao u selu Sopina u opštini Suva Reka u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva.

Mitrović je tokom saslušanja negirao navode iz optužnice, da nema nikakve veze s ratnim zločinom, a njegov branilac advokat Dejan A. Vasić je postavio pitanje vremenske distance jer se, kako tvrdi "komšija" posle 18 godina setio da je Mitrović, čiju je „kompletnu imovinu uzurpirao i da na ovaj način pokušava da tu svoju pljačku legalizuje“.

Međutim, Mitrovićeve komšije navode da za njegovu umešanost u ratne zločine ima 40 svedoka.

On se sumnjiči da je u saučesništvu počinio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva 2. aprila 1999. godine, kada su u selu Sopina, opština Suva Reka, srpske oružane snage ubile 32 nenaoružane osobe. Među tim snagama bio je i Mitrović, stoji u saopštenju Osnovnog suda u Prizrenu, povodom odluke o određivanju pritvora.

XS
SM
MD
LG