Dostupni linkovi

Ima li dokaza da je Mitrović počinio zločine na Kosovu?


Hapšenje Policije Kosova, arhiv
Hapšenje Policije Kosova, arhiv

Bogdan Mitrović je potpuno nevin čovek i on će to dokazati, kaže njegov advokat Dejan Vasić. Međutim, komšije Bodgana Mitrovića navode da za njegovu umešanost u ratne zločine ima 40 svedoka.

Mitrović je uhapšen zbog sumnje za ratne zločine 28. avgusta, prilikom posete svog imanja sa grupom Srba u selu Mušutište. U međuvremenu mu je određen jednomesečni pritvor.

On se sumnjiči da je u saučesništvu počinio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva 2. aprila 1999. godine, kada su u selu Sopina, opština Suva Reka, srpske oružane snage ubile 32 nenaoružane osobe. Među tim snagama bio je i Mitrović, stoji u saopštenju Osnovnog suda u Prizrenu, povodom odluke o određivanju pritvora.

Zahtev specijalnog tužioca je odobren s obzirom da Mitrović, inače državljanin i Kosova i Srbije, nema sigurno prebivalište na Kosovu i da je do dana hapšenja bio nedostižan za kosovske organe.

Prema tome, kako stoji u saopštenju, postoji mogućnost od njegovog udaljavanja sa Kosova, budući da su kazne za dela koja mu se prepisuju visoke, u slučaju da se proglasi krivim.

Fond za humanitarno pravo na Kosovu ne poseduje nikakve informacije u vezi Bogdana Mitrovića, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Bekim Bljakaj iz ovog fonda.

Mitrovićev advokat Dejan Vasić u izjavi za RSE navodi da je predmet u fazi rane istrage i da još nije određeno njegovo eventualno učešće, odnosno da je bio saučesnik. Vasić dodaje da je Mitrović potpuno nevin čovek i da će on to sigurno dokazati.

"Njega je jedan od komšija označio kao lice koje je učestvovalo u jednom događaju koji se desio 1999. Međutim, taj svedok, iz onog sažetka njegove izjave u koju smo imali prilike da izvršimo uvid, nije svedok koji je video šta se desilo već je, prema mom mišljenju, više svedok koji je preneo nešto što je čuo a što, prema meni, ne može da ima veliku težinu. Ali, u ovoj fazi, oni su pronašli da je to dovoljno da se istraga pokrene i da se ide dalje sa postupkom pa ćemo videti šta će dalje da se desi", kaže Vasić.

Vasić je potvrdio da se radi o komšiji Dželjadinu Sadikaju, ko je inače i zvaničnik za povratak raseljenih u opštini Suva Reka.

"On se sve ove godine viđao sa gospodinom Mitrovićem. Kad god je gospodin Mitrović u svojstvu predstavnika povratnika u svoje selo Sopinu dolazio, on je razgovarao sa gospodinom Sadikajem. Mene čudi kako se to desilo da on 18 godina čeka da tužilaštvu nešto ispriča i to baš u ovom momentu kada je gospodin Mitrović bio na korak da ga izbaci iz lokala koji je gospodin Sadikaj uzurpirao", ističe Vasić, dodajući da će to verovatno prijaviti tužilaštvu i da će to biti predmet istrage.

Dejan Vasić ističe i da Mitrović nije mogao da se vrati u svoju kuću jer je ona spaljena.

Mitrovićeva porodica živi u Mladenovcu, a prebivalište je imao prijavljeno u Štrpcu, gde je odsedao kada je posećivao Kosovo.

S druge strane, Dželjadin Sadikaj kaže da on nije jedini svedok u slučaju Bogdana Mitrovića, već da je njih oko 40.

Sadikaj za RSE navodi i da nije tačno da je on uzurpirao imovinu Mitrovića i da se radi o još jednom etiketiranju gde "kriminalci hoće da se oslobode krivice".

"Uzurpacije nema, a po informacijama to i nije imovina Bogdana Mitrovića. Imovina na koju on aludira pripada skroz nekom drugom", kazao je Sadikaj.

Sadikaj dodaje da Bogdan Mitrović treba da odgovara za počinjena dela protiv civilnog i nezaštićenog stanovništva u selu Sopine, kada su ubijene 32 osobe, kada je bio jedan od organizatora masakra.

"Ima očevidaca koji su ga videli, ima dokumentacija koje su pronađene u arhivi o odgovornima, organizaciji, sprovedenoj akciji i o kandidatima koji trebaju da budu eliminisani", ističe Sadikaj.

On dodaje da je Kosovo otvoreno za sve one koji su zainteresovani da se vrate a koji nisu počinili zločine, pa čak i onima, kada će da se suoče sa pravdom.

Sadikaj ističe da je i Mitrovićeva imovina slobodna i da njegova porodica može da se vrati.

Pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića pokrenuo je u Briselu i srbijanski predsednik Aleksandar Vučić, na sastanku sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem uz posredstvo visoke predstavnice EU Federikom Mogerini.

Vučić je nagovesio da će Srbija da prati slučaj Bogdana Mitrovića i da se nada brzom rešenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG