Dostupni linkovi

NATO podržava Makedoniju na putu prema članstvu


Sjedište NATO-a u Bruxellesu
Sjedište NATO-a u Bruxellesu

Makedonski ministar inostranih poslova, Nikola Dimitrov je naglasio kako nova vlada u Skopju čini sve kako se ne bi ponovio prethodni period u državi.

“Mi smo zemlja koja je odlučila da investira u demokratiju, tako što se neće više ponoviti prethodne godine. Mi želimo da imamo slobodne medije, nezavisne sudije i funkcionalnu antikorupcijsku komisiju”, izjavio je Dimitrov.

On je posetio sedište NATO-a, zajedno sa ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom u novom ciklusu Akcionog Plana za članstvo u severnotlantski savez.

Dimotrov i Šekerinska su razgovarali sa zamenicom generalnog sekretara alijanse, Rose Gottemoeller koja je ponovila da je NATO bio “zaprepašćen” nasilnim scenama prošlog aprila u makedonskom parlamentu.

“Generalni sekretar je već poručio da je sada važno da se ostave po strani podele u društvu i da se nastavi zajednički rad u reformskom procesu”, izjavila je Gottemoller. Zamenica šeaf alijanse se osvrnula na crnogorsko članstvo i naglasila kako je to bio još jedan dokaz da su vrata NATO otvorena. S tim u vezi ona je potvrdila da alijansa nastavlja da podržava Makedniju na putu ka članstvu.

Makedonija je godinama na čekanju da bude primljena u vojni savez. Grčki veto zbog spora oko imena je učinio da Makedodija ne dobije poziv za prijem u NATO na samitu 2008 godine, dok je bila u grupi sa Hrvatskom i Albanijom.

U zaključcima sa tadašnjeg samita stoji da će NATO će primiti, Makeodniju, “istogtrenutka kada se bude rešio spor sa Grčkom oko imena”.

XS
SM
MD
LG