Dostupni linkovi

Tači kod pape, pa ponovo u Washington


Tači i papa Franjo, Vatikan, jun 2016.
Tači i papa Franjo, Vatikan, jun 2016.

Predsednik Kosova Hašim Tači po treći put će ovog meseca posetiti Sjedinjene Američke Države.

On će u sredu najpre otputovati za Vatikan gde će ga primiti papa Franjo. Tači će poglavara Rimokatoličke crkve izvestiti o "političkim procesima u zemlji nakon formiranja novih institucija, te reformama u ekonomskom i obrazovanom sektoru, kao i o unapređenju ljudskih prava i zajednica".

Tači će sa papom Franjom govoriti i o Komisiji o pomirenju i istini i o procesima u vezi normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Nakon Vatikana, Tači će otputovati za Washington gde će se u Beloj kući sastati sa američkim potpredsednikom Mikeom Penceom.

"Na ovom sastanku razgovaraće se o različitim temama koje su u interesu naših država. Predsednik Tači će zatražiti da Sjedinjene Države nastave da pružaju podršku jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova, ekonomskom razvoju i procesu eurointegracija", navodi se u saopštenju iz Predsedništva Kosova.

U saopštenju se dodaje da će Tači zatražiti uključenost Sjedinjenih Država u poslednjoj rundi dijaloga Kosova i Srbije.

Tači je u Sjedinjenim Državama boravio i prošle nedelje kada se na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastao sa različitim državnim delegacijama.

Početkom meseca, predsednik Kosova je u Washingtonu potpisao i sporazum sa Millennium Challenge Corporationom od 49 miliona eura.

XS
SM
MD
LG