Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vrhovni sud možda neće razmatrati Trumpovu zabranu ulaska u SAD


Sudije Vrhovnog suda SAD

Američki Vrhovni sud je nagovijestio da bi mogao odbaciti razmatranje ustavnosti izvršne uredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska građanima dominantno muslimanskih država u SAD, nakon što je zabrana proširena na dvije države u kojoj muslimani nijesu većina.

Vrhovni sud je otkazao usmeno iznošenje argumenata koje je bilo zakazano za 10. oktobar, u kojem se tražilo mišljenje i presuda o tome da li je prvobitna izvršna uredba koja se odnosila na građane šest dominantno muslimanskih zemlja bila diskriminatorna. Ta odluka je inače istekla 24. septembra.

Sud je od strana koje su se obratile zatažio mišljenje da li je odluka naknadno preinačena događajima koji su uslijedili i da li je treba odbaciti.

Nova odluka predsjednika Trumpa sada se odnosi na Sjevernu Koreju i Venecuelu, kao i pet država koje su ranije bile Trumpova meta:Iran, Libija, Somalija, Sirija i Jemen.

Ograničenje za građane Sudana je ukinuto dok će se iranski građani suočiti sa detaljnim pretragama ili agresivnim provjerema, ali neće biti predmet zabrane. Listi je dodat i Čad.

Nove restrikcije će stupiti na snagu 18 oktobra.

"Učiniti Ameriku sugurnom je moje prioritet broj 1. Nećemo primiti u zemlju one koje ne prođu sigurnosne provjere" tweetirao je Trump.

Irački ministar vanjskih poslova Maohamad Džavad Zarif kritikao je novu Trumpovu uredbu takođe na Twitteru.

"Trampova lažna empatija za Iranace djeluje još ispraznije, sa ovim novim i još uvredljivijim zabranom ulaska u SAD izuzetnih građana," napsiao je Zarif.

Kritičari kažu da je uključivanje drugih država u zabran uglavnom simbolične prirode i da je to urađano sa namjerom da bi se borili protiv percepcije da je riječ o zabrani koji se odnosi na muslimane.

Suspenzija neimigrantskih viza za građane Venecuele, na primjer primjenjivaće se samo za određene vladine zvaničnike i najbiliže članove njihovih porodica.

"Orginalni grijeh predsjednika Trumpa u targetiranju muslimana ne može biti sakriven dodavanjem drugih država na njegovu listu neprijatelja" saopštila je Američka unija za građanske slobode (ACLU).

XS
SM
MD
LG