Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija očekuje pritisak EU na Hrvatsku


Andrej Plenković

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedelju da očekuje jak pritisak Evropske komisije (EK) na Hrvatsku zbog govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštovanje međunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitovala i upozorio da takvo "nepoštovanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rešavaju uz pomoć treće strane.

Slovenački ministar kazao je da je nakon Plenkovićevog govora "svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć", prenela je agencija Hina.

"Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potpredsednik EK-a Frans Timermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš sledeći korak biti da ga obavestimo o tome šta se u Njujorku dogodilo", kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uverila da se ponašaju drukčije.

Zbog govora hrvatskog premijera u UN slovenački premijer Miro Cerar je u četvrtak otkazao dogovoreni susret s Plenkovićem u Zagrebu 27. septembra o rešavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rešenje koje treba primeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rešenje spora koji dve države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije '90-tih godina.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG