Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cerar: Priznavanje arbitražnog sporazuma uvjet za nastavak dijaloga


Miro Cerar

Predsjednik Vlade Slovenije Miro Cerar rekao je danas da je preduslov za nastavak dijaloga sa Zagrebom da Hrvatska prizna arbitražni sporazum o granici kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o saradnji dvije države na njegovom sprovođenju.

Cerar je otkazivanje susreta sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem, nakon njegovog govora u UN, obrazložio Plenkovićevim kršenjem dogovora prema kojem je na sastanku u Zagrebu trebalo da se razgovara o primjeni arbitražnog sporazuma.

Predsjednik parlamenta Slovenije Milan Brglez rekao je da je Plenkovićevo ponašanje u UN bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da je jasno da u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom nije moguće govoriti o sprovođenju arbitražne odluke.

"Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta", izjavio je Brglez, član Stranke modernog centra koju vodi premijer Cerar, prenijeli su slovenački mediji.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas je, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. oktobra, rekao da je otkazivanje sastanka izazvala "tvrdoglavost" hrvatske politike koja insistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

XS
SM
MD
LG