Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija kritikuje Trumpa zbog S.Koreje i Irana


Sergej Lavrov šef ruske diplomatije u Njujorku

Rusija je "ekstremno zabrinuta" zbog govora američkog predsjednika Donalda Trumpa pred Generalnom skupštine UN u kojem je doveo u pitanje nuklerni sporazum svjetskih sila sa Iranom i prijetnji Sjevernoj Koreji.

Prema riječima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, Rusija sumnja da je sam Vašington moguće prekršio istorijski sporazum o kontroli naoružanja.

Kako navodi Reuters, komentari ruskog ministra ilustruju duboke razlike između Moskve i Vašingtona oko brojnih ključnih svjetskih pitanja, što sugeriše da će svaki pokušaj poravljanja odnosa dvije strane biti težak.

Trump je po pitanju Irana u utorak izjavio da je nuklearni sporazum koji su sa Iranom postigle šest svjetkih sila 2015., kojim je omogućeno ublažavanje sankcija Teheranu u zamjenu za obustavljanje nuklernih aktivnosti "buruka za SAD". Trump je rekao i da se Vašington ne može pridržavati sporazuma "ako on omogućava pokriće za konstrukciju nuklearnog programa na kraju."

Lavrov, čija je zemlja jedna od potpisnica sprazuma sa Iranom rekao je da se snažno protivi takvom stavu.

"To je ekstremno zabrinjavajuće" rekao je Lavrov.

"Mi ćemo braniti ovaj dokument, ovaj konsenzus koji je postignut na olakšanje cijele međunarodne zajednice i koji je istinski ojačao i regionalnu i međunarodnu sigurnost," poručio je ruski diplomata.

Trump je u istom govoru zaprijetio "totalnim uništenjem" Sjevernoj Koreji ako bude morao da brani SAD ili svoje saveznike, što je takođe naljutilo Ruse koji sa Sjevernom Korejom dijele granicu.

Rusija vjeruje da je jedini način za rješenje nuklearnog problema Pjongjanga diplomatija.

"Ako jednostavno osuđujete i prijetite, onda ćemo samo antaganizirati zemlje kod kojih želimo da postignemo uticaj" naveo je Lavrov.

Još kritičniji je bio zbog onoga što je, kako je rekao, moguće kršenje istorijskog sporazuma o kontroli naoružanja iz 1987., INFugovora, od strane SAD, a koji Rusima i Amerikancima zabranjuje upotrebu raketa srednjeg dometa.

Administracija Donalda Trumpa ranije ove godine je pak optužila Rusiju za kršenje istog sporazuma što je Moskva negirala.

XS
SM
MD
LG