Dostupni linkovi

Putin posmatrao vježbe Zapad 2017, susjedi uznemireni


Vladimir Putin sa ruskim vojnim vrhom promatra vježbe Zapad 2017
Vladimir Putin sa ruskim vojnim vrhom promatra vježbe Zapad 2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je u ponedeljak rusko-bjeloruskim vojnim vježbama Zapad 2017 na kojima se pokazuje obnovljena moć ruske vojske i koje izazivaju nervozu među susjednim zemljama i dodatano zatažu odnose na relaciji Moskva-Zapad

Putin je danas posmatrao napade tenkova i vazdušne napade. Vojne vježbe su počele u četvrtak u Luškoj oblasti u zapadnoj Rusiji, oko 100 kilometara istočno od granice s Estonijom.

U okviru današnjih manevara ruska vojska je takođe probno ispalila krstareću raketu na zamišljeni cilj u Kazahstanu, čime je pokazala veliki domet i preciznost tog oružja.

Neke nervozne članice NATO, uključujući baltičke države i Poljsku kritikovale su Kremlj zbog nedostatka transparentnosti oko manevara i zbog toga dovele u pitanje namjere Moskve.

Vježbe se održavaju na nekoliko poligona u Bjelorusiji i zapadnoj Rusiji do srijede. Rusija i Belorusija navode da u njima učestvuje 12.700 vojnika, ali NATO i zapadni stručnjaci procjenjuju da je u njih uključeno do 100.000 vojnika.

Litvanaska predsjednica Dalia Grybautskaite je među onima koji su podigli alarm oko rusko-bjeloruske vojne vježbe, smatrajući da ona ukazuje da se Rusija priprema na ozbiljna konflikt sa NATO-om.

"Veoma smo anksiozni zbog ovih vježbi... to je otvorena priprema za rat sa Zapadom" rekla je predsjednica Litvanije novinarima.

Šef poljskog Biroa za nacionalnu sigurnost Pawel Soloch, rekao je za provatni Radio Zet da su ove vježbe demonstracija "kapaciteta ruske države da vodi rat na punoj skali".

NATO pažljivo prati ruske vježbe iako im nije bilo dozvoljeno da na njima imaju više od tri posmatrača.

Rusija i Bjelorusija su navele da se vježbama simulira odgovor na napad ekstremista i ističu da one ne predstavljaju prijetnju nikome.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenka će odvojeno posjetiti manevre u srijedu, 20 septembra kada se vježbe završavaju.

XS
SM
MD
LG