Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NASA-ina letjelica okončala misiju na Saturnu


Cassini

NASA-ina letjelica Cassini (puno ime Cassini–Huygens) završila je svoju 20-godišnju misiju kontrolisanim obrušavanjem na Saturn.

Prilikom kontakta sa atmosferom Cassini se raspao i izgorio, a u posljendjih nekoliko minuta sakupljao je vrijedne podatke o sastavu Saturna koji su po posljendji put poslani ka Zemlji. Naučnici su se odlučili kontrolisano oboriti Cassini na Saturn kako bi spriječili njegov eventualni pad na neke od mjeseca koji bi mogli na svojoj površini imati život.

Cassini je dugih 13 godina proučavao Saturn, njegove prstenove i mjesece kao što su Enceladus, Titan i Dion. Na Zemlju je slao fotografije površine Saturna, njegovih oluja i uragana u obliku šestougla na Sjevernom polu , kao i jezera na Titanu.

Lansiran je u oktobru 1997. godine i do Saturna je putovao dugih sedam godina. Prije svog cilja Cassini je "posjetio" Veneru i Jupiter.

Tokom svog boravka u svemiru, Cassini je prikupio mnoštvo podataka koje će naučnici proučavati u godinama koje dolaze, ali za običnog čovjeka najupečatljiviji doprinos letjelica je dala kroz historijske fotografije svoga putovanja.

XS
SM
MD
LG