Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U masovnoj grobnici kod Vlasenice pronađeni posmrtni ostaci 11 osoba


Masovna grobnica, Vlasenica

Na širem lokalitetu Podpećina kraj Vlasenice pronađeni su posmrtni ostaci jedanaest žrtava iz proteklog rata u BiH. Među njima se nalaze i posmrtni ostaci dvije žene uz koje su pronađeni dijelovi odjeće i nakit, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Prema informacijama i dokazima, radi se o osobama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine. Pronađeni posmrtni ostaci su prevezeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava te utvrdio uzrok smrti.

U saopćenju se dalje navodi da je postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji rukovodio ovlašteni istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH pod nadzorom postupajućeg tužioca, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PS Vlasenica, koji su osiguravali lokaciju i vršili kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

XS
SM
MD
LG