Dostupni linkovi

Putin odlikovao ambasadora Kislijaka


Segej Kislijak za Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, 10. maja 2017.
Segej Kislijak za Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, 10. maja 2017.

Ruski predsjednik Vladamir Putin nagradio je bivšeg ambasadora u SAD Sergeja Kislijaka najvećim državnim odlikovanjem kao priznaje za "suštinski doprinos realizaciji ruske spoljne politike."

U saopštenju Kremlja izdatom u ponedjeljak, navodi se da je Kislijak nagrađen Ordenom Aleksandra Nevskog, koji se dodjeljuje civilnim službenicima sa najmanje 20 godina primjerene službe.

Kislijak (67) je bio ambasador Rusije u SAD od jula 2008., sve do nedavno, kada se našao u centru sumnji zbog njegovih kontakata sa predstavnicima izbornog tima predsjednika SAD Donalad Trumpa uoči i nakon izbora 2016., zbog čega je napustio tu dužnost.

Prije toga Kislijak je bio zamjenik ministra vanjskih poslova od 2003-2008. Prethodno je obavljao dužnost ruskog amabasadora u Belgiji i bio šef misije Rusije za kontakt sa NATO-om.

Prošlog mjeseca Kislijak je rekao da će biti nominovan za kandidata za predstavika Republike Mordovia u Savjetu Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta.

Novi ambasador Rusije u SAD, Anatoij Antonov, predstavio je svoje akreditive američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, 8. septembra uz poruku da se nada "popravljanju odnosa .. između naših država".

XS
SM
MD
LG