Dostupni linkovi

IAEA: Iran se pridržava sporazuma, ne i S. Koreja


Yukiya Amano, generalni direktor IAEA
Yukiya Amano, generalni direktor IAEA

Direktor UN -ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Yukiya Amano saopštio je da su posmatrači te agencije utvrdili da se Teheran pridržava odredbi nuklearnog sporazuma postignutog 2015., sa šest svjetskih sila, ali je izrazio zabrinutost zbog ponašanja Sjeverne Koreje.

Na početku sastanka u sjedištu IAEA u Beču, Amano je u ponedjeljak rekao da su uslovi na koje se Iran obavezao "primijenjeni."

Ova procjena je međutim upitna za administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, pa oni razamatraju da li ili ne da povećaju pritisak na Iran.

Od preuzimanja dužnosti u januaru, Trumpova administracija je dva puta imala rok od 90 dana da posebno procijene da li se Iran pridržava odredbi sporazuma, zahvaljući kojem su Teheranu ublažene oštre međunarodne sankcije koje su trajale duže od decenije.

Oba puta je Vašington izbjegao da saopšti da se Iran ne pridražava odredbi sporazuma. Sljedeći termin za izjašnjavanje je polovina oktobra.

U međuvremenu je na sastanku Upravnog odbora IAEA u Beču razmatrano i nuklerno testiranje Sjeverne Koreje.

Generalni direktor Yukiya Amano je naveo da je "nastavak i dalji razvoj" nuklernog oružja Sjeverne Koreje "razlog velike zbrinutosti."

On je apelovao na Pjongjang da nastave sa saradnjom sa EU posmatračima, čiji su nuklerni inspektori izbačni iz Sjevern Koreje 2009.

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će SAD nanijeti "najveći bol i patnje koji su ikada osjetili u cijeloj svojoj istoriji" uoči sastanka Savjeta bezbjednosti UN na kojem će se razmatrati nove sankcije za Pjongjag.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Kooreje je u ponedjeljak saopštilo da je "zemlja spremna i voljna da koristi bilo koju formu posljednjih sredstava" protiv SAD.

Novi draft rezolucije UN pooštrava sakcije Sjevernoj Koreji i on uključuje zabranu snadbijvanja naftom Pjongjang.

Sjeverna Koreja izvela je štesti nuklearni tekst u nedjelju 3. septembra, hidrogenskm bombom, 11 puta snažniji nego prethodni test prošle godine. Testiranje je izazvalo zemljotres jačine 6,2 stepena.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladmirom Putinom založila za oštrije sankcije Sjevernoj Koreji.

"Postoji saglasje da konflikt u vezi sa nuklernim pogramom Sjeverne Koreje treba riješiti mirnim putem," rekao je Steffen Seibert portparol njemačke kancelarke u izjavi za medije nakon razgovora danas.

Merkel je Putinu rekla da podržava napore Savjeta bezbjednosti UN da se što prije usvoje oštrije sankcije za Pjongjang.

Ranije danas predsjednici Francuske i Južne Koreje, Emmanuel Macron i Mun Džae-in, pozvali su Savjet bezbjednosti Ujedinjenin nacija (SB-UN) da zauzme jedinstven stav prema Sjevernoj Koreji.

XS
SM
MD
LG