Dostupni linkovi

Macron i Džae-in pozvali SB na jedinstvo oko Pjongjanga


Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Predsjednici Francuske i Južne Koreje, Emmanuel Macron i Mun Džae-in, pozvali su Savjet bezbjednosti Ujedinjenin nacija (SB-UN) da zauzme jedinstven stav prema Sjevernoj Koreji, kojoj prijete nove sankcije poslije šeste nuklearne probe, saopštila je u ponedjeljak Jelisejska palata.

Macron je razgovarao s južnokorejskim kolegom uoči sjednice SB UN koji bi danas trebalo da glasa o nacrtu rezolucije Vašingtona o novim i pooštrenim sankcijama Pjongjangu zbog nove nuklearne probe izvedene 3. septembra.

"Lideri dvije zemlje su istakli značaj jedinstvenog stava u Savjetu bezbjednosti UN", navodi se u saopštenju.

Za sada se ne zna zvaničan stav Kine i Rusije koje u SB UN mogu uložiti veto na rezoluciju.

Nova rezolucija uključuje embargo na naftu, zabranu uvoza tekstila, mjere koje sankcionišu sjevernokorejske iseljenike i inspekcije sumnjivih brodova.

UN su do sada usvojile sedam serija sankcija Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog i balističkog programa koji je zabranjen ranijim rezolucijama.

Sjeverna Koreja izvela je štesti nuklearni tekst u nedjelju 3. septembra, hidrogenskm bombom, 11 puta snažniji nego prethodni test prošle godine. Testiranje je izazvalo zemljotres jačine 6,2 stepena.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladmirom Putinom založila za oštrije sankcije Sjevernoj Koreji.

"Postoji saglasje da konflikt u vezi sa nuklernim pogramom Sjeverne Koreje treba riješiti mirnim putem," rekao je Steffen Seibert portparol njemačke kancelarke u izjavi za medije nakon razgovora danas.

Merkel je Putinu rekla da podržava napore Savjeta bezbjednosti UN da se što prije usvoje oštrije sankcije za Pjongjang.


XS
SM
MD
LG