Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Španska vlada traži od Ustavnog suda da poništi odluke Katalonije


Barselona, glavni grad Katalonije

Španska konzervativna vlada saopštila je danas da se obratila Ustavnom sudu kako bi se izbeglo glasanje u katalonskom parlamentu o nacrtu zakona kojim ta regionalna vlada želi da organizuje referendum o samoopredeljenju, prenosi Frans pres.

"Vlada je zatražila da Ustavni sud proglasi nevažećim glasanje u parlamentu", navela je potpredsednica španske vlade Soraja de Santamaria koja je potez katalonskog parlamenta ocenila kao pokušaj nametanje odluke silom "dostojan nekog diktatorskog režima".

Katalonski poslanici danas glasaju o zakonu koji bi omogućio regionalnim vlastima da zvanično zakažu referendum o nezavisnosti od Španije 1. oktobra, posle višegodišnjeg suprotstavljanja centralnim vlastima koje takvo glasanje smatraju ilegalnim.

Zakon o referendumu je u poslednjem trenutku stavljen na dnevni red sednice katalonskog parlamenta i verovatno će danas biti usvojen pošto pristalice nezavisnosti imaju većinu.

Španska vlada i većina partija na nacionalnom nivou ne priznaje glasanje. Premijer Marijano Rahoj je obećao da će iskoristiti sve pravne metode da bi osigurao da se referendum ne održi.

Na čelu katalonske vlade od početka 2016. je separatistička koalicija koja je obećala da će tu oblast dovesti do nezavisnosti.

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takođe održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

XS
SM
MD
LG