Dostupni linkovi

UN: Sirijske snage upotrebile hemijsko oružje 27 puta


Sirijske snage su upotrebile 27 hemijsko oružje tokom šestogodišnjeg rata, uključujući i u aprilu na Han Šeikun, saopštili su istražitelji UN, prenosi Rojters.

Oni su naveli da su našli čvrste dokaze da je avion napravljen u Rusiji koji su koristile vazdušne snage sirijskog predsednika Bašara Asada izveo napad bojnim otrovom sarinom u kojem su proletos ubijena najmanje 83 civila.

SAD su brzo posle toga izvele kazneni napad na vazdušnu bazu Šajrat, odakle je prema navodima, poleteo avion "suhoj-22".

U izveštaju Istražne komisije o Siriji, predvođene Paulom Pineirom, izražava se “duboka zabrinutost zbog posledica udara međunarodne koalicije po civile”.

Navodi se da snage SAD nisu preduzele "sve neophodne mere predostrožnosti", u skladu sa međunarodnim pravom, da zaštite civile u napadu na “navodne teroriste” u Alepu u martu kada ubijeno 38 lica, uključujući i decu, a delimično je uništena džamija.

Američki vojni istražitelj je izjavio u junu da je vazdušni udar bio validan i legalan napad na grupu Al kaidinih boraca koja je imala sastanak. U Vašingtonu veruju da je tom prilikom ubijeno više od 20 militanata a da je tom prilikom stradao samo jedan civil, prenosi britanska agencija.

"Američka jedinica nije imala jasnu predstavu o cilju, uključujući i da je reč o delu džamije u kojoj se vernici okupljaji svakog četvrta da se mole”, saopštila je Komisija UN.

U 14. izveštaju UN od početka sukoba 2011. ističe se da je u Siriji izvedeno ukupno 33 napada hemijskim oružjem. U 27 slučajeva su odgovorne sirijske snage, od toga za 7 od marta do jula ove godine, a za 6 nije utvrđen počinilac.

Istražitelji UN su intervjuisali 43 svedoka, žrtve i neposredno osumnjičenih za napade. Oni su analizirali i satelitske snimke i ostatke bombi.

XS
SM
MD
LG