Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plenković ponovio u BiH: Hrvatska će graditi Pelješki most


Andrej Plenković sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Mostaru

Premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković izjavio je u utorak uveče u Mostaru kako Hrvatska do oktobra 2018. godine očekuje politički dogovor svih aktera u BiH i donošenje odgovarajućih propisa koji se odnose na izborni zakon, koji bi izborni proces učinili pravednim.

“To je ono što Hrvati u BiH kao konstitutivan narod žele, čini nam se, i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Ono što želimo je rješenje s kojim će biti zadovoljni sva tri konstitutivna naroda i svi ključni politički akteri”, kazao je Plenković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenoj izgradnji Pelješkog mosta, o čemu se očekuje da u četvrtak raspravlja Parlament BiH, Plenković je podsjetio da je 7. jula u Sarajevu održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH i da je tada raspravljano i o temi Pelješkog mosta, kao i nizu drugih infrastrukturnih tema na povezivanju dvije zemlje.

“Smatram da je pitanje Pelješkog mosta i dijalog kojeg su vodile i prethodne vlade, a to je trajalo zadnjih deset, dvanaest, petnaest godina, u tehničkom smislu bio vrlo jasan: Hrvatska je - kada je radila projektnu dokumentaciju - izašla u susret onim gabaritima, koje je zahtijevala u tom trenutku bh. strana. Sam most bit će fizički na teritoriju Republike Hrvatske. Ono što je važno jeste da će prolaz svih brodova ispod mosta do Neuma biti omogućen, bez ikakvih poteškoća”, rekao je Plenković, dodajući da ako bilo kojem političkom akteru BiH treba dodatno nešto objasniti, sve službe Vlade RH i on lično spremni su to učiniti.

Andrej Plenković na otvaranju Pučke kuhinje
Andrej Plenković na otvaranju Pučke kuhinje

Inače, Plenković je u Mostaru u utorak uveče svečano otvorio pučku kuhinju, čiju je izgradnju i pokretanje pokrenuo franjevački samostan svetih Petra i Pavla iz Mostara, uz pomoć i Vlade RH, kao najvećeg pojedinačnog donatora. Pučka kuhinja je dio projekta vrijednog oko milion i po eura, u okviru kojeg će biti izgrađen i studentski dom za siromašne studente, te Centar za dijalog.

Prethodno je tokom dana posjetio Livno i Široki Brijeg, najavljujući nastavak podrške Hrvatske Hrvatima u BiH. U Mostaru je kazao kako je ovo njegov sedmi boravak u BiH u 11 mjeseci mandata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović izjavio je kako se nada da će u BiH znati prepoznati, “od svih u BiH, ne samo od hrvatskog naroda”, dobronamjernost Republike Hrvatske.

Očekuje se da hrvatski premijer u srijedu u Mostaru posjeti Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata, te Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Ranije danas ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko izjavio je u utorak da će na sjednici Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak iznijeti izveštaj o stavu resornog ministarstva u vezi sa namjerom Hrvatske da gradi Pelješki most.

XS
SM
MD
LG